Έρχεται το Πειθαρχικό Σώμα του Σωματείου Ηθοποιών

Πυρετός επικρατεί στον χώρο του θεάτρου, του θεάματος και, παραδόξως, και της… πολιτικής, τις τελευταίες ημέρες, μετά τη νέα χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις με πολλά ονόματα να ακούγεται καθημερινώς -σε ένα εκκωφαντικό… σούσουρο– ότι «θα σκάσουν» από λεπτό σε λεπτό, πρωταγωνιστές να προβαίνουν σε… «προληπτικές» δηλώσεις, και το ανηλεές πόκερ των αποκαλύψεων για γερά νεύρα, να έχει αναπάντεχα πολιτικοποιηθεί και να εξελίσσεται σε λυσσαλέα υπόγεια κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για το «αν του ζητήθηκε ή όχι να παραιτηθεί», «αν παραιτήθηκε ή όχι εντέλει» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, το όνομα του οποίου έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Πίσω από αυτό τον πόλεμο που μαίνεται, με το μπλοκ της Αριστεράς, να επιχειρεί να υποβαθμίσει το βάρος των καταγγελιών κατά του «δικού» τους Γιώργου Κιμούλη, περιμένοντας να σκάσουν οι «βαριές» καταγγελίες κατά του «δεξιού» καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που αποτελεί επιλογή (άρα κι ευθύνη) του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (και μεγάλο πονοκέφαλό του πλέον), και ενώ το κυβερνητικό μέτωπο αναζητά Συριζαίους θεσμικούς του πολιτισμού για να βγάλει στα… μανταλάκια (υπήρξαν σχετικές διαρροές και για αυτό), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) έχει γίνει αποδέκτης σωρείας νέων καταγγελιών τις τελευταίες ημέρες.

Κι έκανε κίνηση ματ: Αποφάσισε τη σύσταση Πειθαρχικού Σώματος, καταρχάς, για τις περιπτώσεις των Γιώργου Κιμούλη και Κώστα Σπυρόπουλου. Όπως, ωστόσο, μας πληροφορεί ο πρόεδρός του, Σπύρος Μπιμπίλας, αποφεύγοντας να αποκαλύψει ονόματα, έπεται και συνέχεια. Και, όπως προσθέτει, ο άνθρωπος, που πιθανότατα απόψε (μετά την έκτακτη συνέλευση του ΣΕΗ στις 17:00 μ.μ.) αναλαμβάνει πρόεδρος του νεοιδρυθέντος Πειθαρχικού Σώματος, ως ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής που εγγυάται την ομαλή λειτουργία του, ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας, «θα είναι ονόματα ηχηρά».

«Μην περιμένετε όμως να καταδικάσουμε εμείς κανέναν. Ούτε το Πειθαρχικό να διώξει κανένα Λιγνάδη. Τι πράγματα είναι αυτά που γράφονται και λέγονται; Έχουνε πέσει όλοι επάνω μας. Ας ηρεμήσουν!» αναφωνεί απηυδισμένος ο κ. Μπιμπίλας, του οποίου το τηλέφωνο χτυπά από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα, καθημερινώς, μήπως βγει νέο «λαβράκι» για να τροφοδοτήσει το τηλεοπτικό κους-κους, καθώς για τα κανάλια, το Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών έχει αναλάβει ρόλο ιεροεξεταστή!

Ο κ, Τσαρούχας παραδέχτηκε, πως, αν όντως αναλάβει επικεφαλής του Πειθαρχικού «θα έχουμε πάρα πολύ δουλειά» μετά τη σωρεία των επώνυμων καταγγελιών.

Τι θα κάνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Του ζητάμε να μας σκιαγραφήσει τα όρια στα οποία φτάνουν οι αρμοδιότητες του ΣΕΗ: «Οι δικές μας αρμοδιότητες είναι ενδοσωματειακές. Δεν θα παραπέμψουμε στον εισαγγελέα εμείς κάποιον. Είναι πέραν των αρμοδιοτήτων μας αυτό, παρόλο που οι φάκελοι που θα σχηματιστούν στο ΣΕΗ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν. Το δικό μας έργο γίνεται σε ηθική βάση» διευκρινίζει ο άνθρωπος που πιθανότατα αναλαμβάνει αύριο καθήκοντα και έργο.

«Δεν ασχολούμαστε εμείς ούτε με το ποινικό ούτε με το αστικό δίκαιο. Βεβαίως, οι καταγγελλόμενοι θα κληθούν και θα εμφανιστούν και ενώπιoν μας με τους δικηγόρους τους. Η δικαιοδοσία μας φτάνει, όμως, από την απλή σύσταση που μπορούμε να κάνουμε μέχρι την οριστική διαγραφή, κάτι που σήμερα έχει όμως αποκλειστικά συμβολικό και ηθικό βάρος» προσθέτει.

Ο λόγος είναι, συνεχίζει, ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί η άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ηθοποιού. «Αν δεν είχε καταργηθεί, τότε το Πειθαρχικό του Σωματείου μας, θα μπορούσε να αποφασίσει την παύση της άδειας άσκησης ενός ηθοποιού κι αυτό θα ήταν ισοδύναμο με την παύση της εργασίας του. Θα ήταν σοβαρό και πρακτικά».

Ερωτηματικά προκαλούσε πάντως το γεγονός ότι τόσες μέρες χρονοτριβούσε η σύσταση Πειθαρχικού. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Την απάντηση μάς τη δίνει μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, που επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του: «Ευθύνεται η παρελκυστική τακτική της ΔΕΗ, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Λίλα Καφαντάρη, που αρνούνταν μέχρι χτες να συσταθεί Πειθαρχικό, επικαλούμενη σωρεία δικαιολογιών. Όπως λ.χ. ότι πρέπει να γίνει συνέλευση των μελών πρώτα -εν μέσω πανδημίας!- κι ότι «μιλάμε για το θέατρο, ενώ υπάρχει βία και στα εργοστάσια! Ευτυχώς, το θέμα διευθετήθηκε. Κι έχουμε δουλειά».


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ