Η δωρεά περιλαμβάνει δύο αεροσκάφη, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς δύο ασθενών. Έχουν επίσης θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα) για μεταφορά πασχόντων από μολυσματικές ασθένειες.

Δύο νέα αεροσκάφη δώρισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο ΕΚΑΒ, με στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών των ασθενών. Τα δύο νέα αεροσκάφη προστίθενται στα δύο ελικόπτερα που είχε δωρίσει το ΙΣΝ στο ΕΚΑΒ στις αρχές Μαρτίου 2021.

Η νέα δωρεά είναι ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Εντάσσεται στην «Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία», η οποία έχει συνολικό ύψος άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Τα αεροσκάφη είναι τύπου Beechcraft King Air 350, ενώ τα ελικόπτερα ήταν Augusta Westland 109 Trekker.

Τα αεροσκάφη Beechcraft King Air 350 προσφέρουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης αεροδιακομιδής δύο ασθενών. Διαθέτουν ειδικό μηχανισμό ανύψωσης των φορείων, που εξασφαλίζει άνετη είσοδο και έξοδο ασθενών και τραυματιών. Περιέχουν επίσης υποδομή μεταφοράς θερμοκοιτίδας για τη διακομιδή νεογνών, καθώς και θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ατόμων με μολυσματικές ασθένειες.

Με τα νέα εναερία μέσα βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες για την άμεση και ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας προς κεντρικά σημεία της, αλλά και προς την Ευρώπη.

Για την υλοποίηση της δωρεάς, το ΙΣΝ συνεργάζεται:

  • Με το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα ανήκει η κυριότητα των αεροσκαφών
  • Το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη χρήση τους
  • Την Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα συνδράμει στην πτητική τους λειτουργία.

Η Πολεμική Αεροπορία ήδη πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της, ώστε τα πτητικά μέσα να τεθούν προς χρήση το συντομότερο δυνατόν.

Τα νέα μέσα θα αξιοποιούνται αποκλειστικά από το ΕΚΑΒ για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του. Θα εξασφαλίζουν επίσης στο εξειδικευμένο προσωπικό των αεροδιακομιδών (όπως ιπτάμενοι ιατροί, διασώστες και νοσηλευτές) τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.



agrinio24.gr