Ερευνητές της εταιρείας ΙΒΜ στις ΗΠΑ εκπαίδευσαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο -ανιχνεύοντας τις ανεπαίσθητες αλλαγές στην ομιλία κάποιου- μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ χρόνια πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων της.

Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη πρόβλεψη ποιος θα εμφανίσει τη νευροεκφυλιστική νόσο, απλώς μέσω της ανάλυσης των διαχρονικών μεταβολών στα γραπτά κείμενα του, τα οποία «διαβάζει» το έξυπνο σύστημα, εντοπίζοντας ύποπτες αλλαγές δηλωτικές προβλημάτων στον εγκέφαλο, που παραπέμπουν σε Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Thomas J.Watson της ΙΒΜ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ευελπιστούν ότι στο μάλλον κάτι ανάλογο θα είναι εφικτό και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, οι οποίες πιθανώς θα «προδίδονται» έγκαιρα από τις αδιόρατες αλλαγές στην ομιλία και στο γραπτό λόγο.

Εφόσον αυτό όντως συμβεί και στο μέτρο που πράγματι κάθε πάθηση παράγει το δικό της μοναδικό «αποτύπωμα» αλλαγών στην ομιλία, τότε θα ανατείλει μια νέα εποχή στη νευρολογική διάγνωση και όχι μόνο.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες αναλύουν με πιο συμβατικούς τρόπους τις αλλαγές στην ομιλία των ανθρώπων με νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, μετωποκροταφική άνοια, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια κ.α.), αλλά το νέο «έξυπνο» σύστημα αποτελεί σημαντική πρόοδο σε αυτό το πεδίο. Όπως δήλωσε ο δρ Μάικλ Γουάινερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, «είναι η πρώτη φορά που είδα σε ανθρώπους τελείως φυσιολογικούς να γίνεται πρόβλεψη με κάποια ακρίβεια ότι θα αναπτύξουν προβλήματα μετά από χρόνια».

Οι ερευνητές της ΙΒΜ δοκίμασαν το σύστημα τους σε 80 άνδρες και γυναίκες άνω των 80 ετών, οι μισοί με Αλτσχάιμερ και οι υπόλοιποι όχι. Όλοι τους ήταν υγιείς πριν επτάμισι χρόνια και ήδη από τότε, προτού εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, είχαν κάνει γραπτά τεστ.

Οι ερευνητές εξέτασαν με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης τη χρήση των λέξεων που κάθε άτομο είχε χρησιμοποιήσει, όταν ακόμη δεν είχε συμπτώματα της νόσου. Εντοπίσθηκαν έτσι άνθρωποι που έτειναν σε πιο επαναληπτική χρήση λέξεων και σε περισσότερα γραμματικά ή συντακτικά λάθη, ή που χρησιμοποιούσαν πιο τηλεγραφική γλώσσα με λιγότερες και πιο σύντομες λέξεις.

Τα μέλη αυτής της ομάδας αποδείχθηκε στην πορεία ότι ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ. Το «έξυπνο» σύστημα είχε ακρίβεια 75% στην πρόβλεψη του ποιος επρόκειτο να εμφανίσει αυτή τη μορφή άνοιας και ποιος όχι.

Η νόσος παραμένει ανίατη, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν χρήσιμη την έγκαιρη διάγνωση, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να αρχίσουν νωρίτερα.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



agrinio24.gr