Ανοίγουν αύριο δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί – Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Για μία επιπλέον εβδομάδα, ήτοι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, παρατάθηκε το lockdown, καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κατατρύχει τη χώρα μας, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων-θανάτων παραμένει μεγάλος.

Αύριο (11 Ιανουαρίου) ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ειδικά σχολεία, ενώ γυμνάσια και λύκεια θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστά.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ πρέπει τα σχολεία να είναι εξοπλισμένα με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο καλός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.

Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.

Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Χθες (9 Ιανουαρίου), μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς όπως υπογράμμισε το ρίσκο είναι μικρό με το άνοιγμα των σχολείων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι από τις 18 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα καταστήματα με ραντεβού και SMS, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλο κόστος λόγω των εορτών.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης σχολίασε πως μετά τον Μάρτιο θα έχουμε προστατευμένους τους ευπαθείς, αναφερόμενος στο θέμα των εμβολιασμών.

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς λύκεια και γυμνάσια, με εξαίρεση την τρίτη λυκείου.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στο OPEN, είπε: «Η τρίτη Λυκείου είναι μια διαφορετική περίπτωση λόγω των εξετάσεων. Τα γυμνάσια θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα. Ο υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν θα κινδυνεύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

«Σε επόμενο χρόνο θα εξεταστεί το τι θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα πανεπιστήμια και τα κέντρα ξένων γλωσσών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα»

Στην ανάγκη να γίνουν λίγα και αργά βήματα έδωσε έμφαση ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ανέφερε ότι το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είπε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα», ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ