Απάντηση Υπ. Υγείας στον Τσίπρα: «Το ΕΣΥ του 21ου αιώνα χτίζεται ήδη, δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στην αντεπίθεση πέρασε το Υπουργείο Υγείας μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

«Το ΕΣΥ του 21ου αιώνα δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ. Χτίζεται ήδη, συστηματικά, οργανωμένα και ρεαλιστικά, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι «όσα κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας, είναι όσα δεν έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του». 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αναλύεται σε τρεις άξονες, ενώ όπως είπε αποτελεί εθνική επιταγή το νέο Εθνικό Σύστημα.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ανέφερε πως τα νοσοκομεία στην Αττική είναι στο κόκκινο, κάνοντας λόγο για προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης.

Σημείωσε ακόμη ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, πάνω από 6.500 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, σημειώνοντας πως αν είχαμε ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, πολλοί από αυτούς θα είχαν προσέλθει έγκαιρα στα νοσοκομεία και η εξέλιξη της υγείας τους μπορεί να ήταν διαφορετική.

Υποστήριξε ότι αν και η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, κάποιοι θα ξεχάσουν εύκολα όλα αυτά που έδειξε η πραγματικότητα. 

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζομένων στον χώρο της δημόσιας υγείας καθώς και αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό ΜΟ που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Κατά το πρώτο έτος του νέου ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

Προβλέπει και την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών «που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν».


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ