Το γέλιο είναι σημαντικό για την σωματική και την ψυχική μας υγεία ενώ μας βοηθά να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις και επιτυχία στη ζωή μας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε το γεγονός ότι το γέλιο μας κάνει να αισθανόμαστε καλά αλλά λίγοι δίνουμε σημασία στα οφέλη του για την υγεία μας.

Το γέλιο μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνήθειες –μαζί με την γυμναστική και την υγιεινή διατροφή- που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά για να έχουμε μια υγιή και ισορροπημένη καθημερινότητα.

Πιο συγκεκριμένα το γέλιο:

1. Επηρεάζει θετικά τις ορμόνες

Το γέλιο μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η επινεφρίνη (αδρεναλίνη), η ντοπαμίνη και η αυξητική ορμόνη. Αυξάνει επίσης το επίπεδο ορμονών που βελτιώνουν την υγεία, όπως οι ενδορφίνες.

Το γέλιο ταυτόχρονα, αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν αντισώματα ενώ ενισχύει και την αποτελεσματικότητα των Τ κυττάρων. Όλα αυτά σημαίνουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και λιγότερες φυσικές επιδράσεις του στρες.

2. Πιο αισιόδοξη προοπτική

Μελέτες δείχνουν ότι η ανταπόκρισή μας σε αγχωτικά γεγονότα μπορεί να αλλάξει, από τον τρόπο που βλέπουμε κάτι κι αν συγκεκριμένα το θεωρούμε ευκαιρία ή απειλή.

Το χιούμορ μπορεί να μας χαρίσει μια πιο αισιόδοξη προοπτική και να μας βοηθήσει να δούμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις, όπως της πανδημίας του κοροναϊού, ως προκλήσεις ή ευκαιρίες για εξέλιξη, καθιστώντας τα λιγότερα απειλητικά.

3. Απόσπαση της προσοχής

Το γέλιο και η αίσθηση του χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε πιο εύκολα την προσοχή σας από αρνητικές εξελίξεις ή αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, το άγχος ή και ο πανικός.

Μάλιστα, το γέλιο αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς και ωφέλιμους τρόπους απόσπασης, αφού δεν εστιάζετε στα αρνητικά και ταυτόχρονα απολαμβάνετε όλα τα προαναφερθέντα οφέλη.



agrinio24.gr