Γκέλυ Μαυροπούλου: Γιατί δε μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της για αποτέφρωση

Ένα μεγάλο κενό στην νομοθεσία έχει φέρει εμπλοκή στην τελετή της κηδείας της Γκέλυς Μαυροπούλου η οποία έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 88 ετών. Η γνωστή ηθοποιός είχε εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί μετά τον θάνατό της, όμως το κώλυμα προκύπτει καθώς δεν υπάρχουν συγγενείς για να το πιστοποιήσουν επισήμως κι γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η παρέμβαση εισαγγελέα για να γίνει η αποτέφρωση.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου είχε εκμυστηρευτεί στο παρελθόν στον Πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα πως ήθελε η σορός της να αποτεφρωθεί. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να εκδοθεί ληξιαρχική πράξη αποτέφρωσης απαιτείται το γραφείο που έχει αναλάβει την τελετή της κηδείας να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση κάποιου συγγενή – κληρονόμου του εκλιπόντος ώστε να επιβεβαιώνεται ρητά η επιθυμία του αυτή εφόσον βέβαια δεν υπάρχει καταγραμμένη σε κάποια διαθήκη. Στην περίπτωση της ηθοποιού όμως ούτε γραπτή διαθήκη υπάρχει ούτε κληρονόμος με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η πραγματοποίηση αποτέφρωσης.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέλαβε την πρωτοβουλία και παρέδωσε στο γραφείο τελετών μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία καταγράφεται πως υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας της επιθυμίας της Γκέλυ Μαυροπούλου να αποτεφρωθεί. Από την στιγμή όμως που δεν είναι συγγενής ή κληρονόμος της η δήλωσή του αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τον αρμόδιο ληξίαρχο.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος όπου αύριο το πρωί η υπόθεση θα κατατεθεί στον εισαγγελία υπηρεσίας καθώς μόνον με εντολή εισαγγελέα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου, πριν κάποια χρόνια, είχε επιλέξει την αποτέφρωση στη Βουλγαρία και για την αγαπημένη της μητέρα και γνωστή ηθοποιό Μαρίκα Κρεββατά όταν εκείνη έφυγε από τη ζωή, το 1994. Γυτό το γεγονός γεγονός θα μπορούσε να αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της άποψής της σχετικά με την αποτέφρωση.

vradini.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ