Γλαύκωμα: Αυτά τα αγαπημένα ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Ποιοι κινδυνεύουν

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 76 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 200.000 έως 250.000 Έλληνες. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που βρίσκει διατροφική συσχέτιση για την οφθαλμοπάθεια αυτή.

Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε συχνά μέσα στην ημέρα καφέ ή τσάι, ξανασκεφθείτε το. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η υπερκατανάλωση κααφεΐνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσετε γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη οφθαλμοπάθεια, που οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση). Με το πέρασμα του χρόνου, η αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο οπτικό νεύρο.

Το νεύρο αυτό μεταφέρει τα οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο και η βλάβη του οδηγεί στην τύφλωση. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 76 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 200.000 έως 250.000 Έλληνες.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 121.000 εθελοντές, ηλικίας 39 έως 73 ετών. Όλοι τους παρείχαν πληροφορίες για την καθημερινή κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Ανέφεραν επίσης αν είχαν ατομικό ή/και οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν σε βάθος χρόνου, μετρώντας μετά από 3 χρόνια την ενδοφθάλμια πίεσή τους.  Όπως διαπίστωσαν, σε όσους είχαν την ισχυρότερη γενετική προδιάθεση για γλαύκωμα, η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης σχετιζόταν με αύξηση της πίεσης των ματιών. Σχετιζόταν επίσης με αυξημένα ποσοστά γλαυκώματος.

Ειδικότερα, όσοι από αυτούς κατανάλωναν σχεδόν 4 φλιτζάνια δυνατό καφέ ή τσάι την ημέρα, είχαν κατά 0,35 mmHg υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση. Είχαν επίσης σχεδόν  τετραπλάσια ποσοστά γλαυκώματος, απ’ ό,τι όσοι έπιναν ελάχιστο καφέ και δεν είχαν γενετική προδιάθεση.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Ophthalmology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές είναι η πρώτη που εντοπίζει κάποια διατροφική συσχέτιση στο γλαύκωμα. Ίσως λοιπόν οι άνθρωποι με ισχυρή κληρονομικότητα για ανάπτυξη της οφθαλμοπάθειας αυτής, να πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης, λένε.


agrinio24.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ