Εμβόλιο Johnson & Johnson: Χορήγηση και δεύτερης δόσης προς αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson δε φαίνεται να έχει την αποτελεσματικότητα που απαιτείται έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα και Λάμδα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε.

Τα ευρήματα προκύπτουν από πειράματα που γίνανε σε δείγματα αίματος σε εργαστήριο και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την απόδοση του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο. Εντούτοις, όπως σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης, τα συμπεράσματα ενισχύουν την απόψη ότι όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της J&J είναι πιθανό να πρέπει να λάβουν μια δεύτερη δόση – ιδανικά με ένα από τα εμβόλια mRNA της Pfizer-BioNTech ή της Moderna.

Τα συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα από μικρότερες μελέτες που δημοσίευσε η Johnson & Johnson νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς είχε διαδοθεί ότι μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Να σημειώσουμε πως η νέα μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ειδικούς ούτε δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

«Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πάρουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά ελπίζουμε ότι στο μέλλον, θα ενισχυθεί είτε με μια άλλη δόση του ίσιου εμβολίου είτε με μία ενισχυτική (booster) με Pfizer ή Moderna», δήλωσε ο Nathaniel Landau, ιολόγος στην Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περίμεναν, επειδή όλα τα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται σε δύο δόσεις. «Πάντα πίστευα, και συχνά είπα, ότι το Johnson & Johnson είναι εμβόλιο δύο δόσεων», δήλωσε ο John Moore, ιολόγος της Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Ο Δρ Moore επεσήμανε αρκετές μελέτες σε πιθήκους και ανθρώπους που έχουν δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις του Johnson & Johnson, σε σύγκριση με μία δόση. Είπε ότι η νέα μελέτη ήταν αξιόπιστη επειδή δημοσιεύθηκε από μια ομάδα χωρίς δεσμούς με κανέναν από τους κατασκευαστές εμβολίων.

Ωστόσο, τα δεδομένα από τη νέα μελέτη «δεν μιλούν για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας», δήλωσε η Seema Kumar, εκπρόσωπος της Johnson & Johnson. Μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία δείχνουν ότι το εμβόλιο «δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα ενάντια στην ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Δέλτα».

Τον Άυγουστο οι αποφάσεις για τρίτη δόση με τα άλλα σκευάσματα

Στο μεταξύ, τον Αύγουστο αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού στην Ελλάδα για τη χορήγηση τρίτης δόσης για τα διδοσικά εμβόλια ενώ από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με τη σειρά που ξεκίνησαν στην αρχή της χρονιάς.

Με άλλα λόγια, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί και θα ακολουθήσουν μετά σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους προς του νεότερους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η τρίτη δόση να γίνει με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ