Ζέττα Μακρή: Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των λυκείων

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν γυμνάσια και δημοτικά σε μία επόμενη φάση του σχεδίου αποσυμπίεσης του lockdown.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μαθητική κοινότητα είναι να υποδεχθεί τους μαθητές του λυκείου στις αίθουσες με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, είπε: «Ξεκινάμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, έχουμε ενημερώσει με εγκυκλίους την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα self test ήδη βρίσκονται στα φαρμακεία. Μέχρι χθες, περίπου 350 χιλιάδες τεστ είχαν διατεθεί από 10 χιλιάδες φαρμακεία. Αυτό σημαίνει ότι ανταποκρίνεται η εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό».

Ακόμα είπε: «Η αυτοδιάγνωση είναι ένα πρόσθετο μέτρο, το οποίο όπου εφαρμόστηκε π.χ. στην Αυστρία, μειώθηκε δραματικά η μεταφορά και η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς. Έχει αποτελέσματα.

Η διάθεση τόσων πολλών τεστ είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του και συμμορφώνονται».


«Είναι ένα πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ. Θέλω να θυμίσω ότι είμαστε η τέταρτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα. Είναι βέβαιο ότι οι εκπαιδευτικές κοινότητες, με την αυτονομία την οποία έχουν, εάν υπάρχει περιθώριο να γίνονται τα μαθήματα σε μεγαλύτερες τάξεις από εκείνες που χρησιμοποιούν, με δεδομένο ότι θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια, θα το εκμεταλλευτούν. Όπου υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής, είμαι βέβαιη ότι θα το κάνουν.

Είναι ένα από τα ενδεχόμενα τα οποία συζητάμε. Όταν όμως το υπουργείο πάρει την απόφαση, με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής, θα κρίνει ό,τι είναι καλύτερο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι πολύ πρόωρο να ανακοινωθεί ή να αποκλειστεί τώρα κάτι.

Μπορεί να αισιοδοξούμε ότι μετά το Πάσχα θα γυρίσουν και τα Γυμνάσια και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, στη δια ζώσης εκπαίδευση αλλά δεν το ξέρουμε με σιγουριά. Θα το αποφασίσουν οι ειδικοί εκείνη τη στιγμή.

Οι δείκτες που θα το επιτρέψουν, καταρχάς το πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών. Όπως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σχολεία όταν έχουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε, εάν δεν υπάρχουν οι ιατρικές προϋποθέσεις.

Είναι μία δυναμική διαδικασία, για την οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται τη δεδομένη στιγμή, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν υπ’ όψιν τους οι ειδικοί. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».


vradini.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ