Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ η κλωνοποίηση του πρώτου αμερικανικού είδους ζώου που απειλείται με εξαφάνιση.

Επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Revive and Restore», που εξειδικεύεται στην ψύξη και κλωνοποίηση νεκρών ζώων, κατάφεραν να δημιουργήσουν την Ελίζαμπεθ Ανν, ένα μαυροπόδαρο κουνάβι, χρησιμοποιώντας τα γονίδια ενός άλλου κουναβιού, της Γουίλα, η οποία είχε πεθάνει και καταψυχθεί το 1988.

Τα μαυροπόδαρα κουνάβια είναι ένα είδος εύκολα αναγνωρίσιμο, καθώς φέρουν έντονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους.

Νυκτόβια κατά βάση, τα κουνάβια αυτά τρέφονται με άλλα τρωκτικά και θεωρούνταν εξαφανισμένο είδος για πολλά χρόνια, ώσπου το 1981 ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου στο Γουαϊόμινγκ εξεπλάγη, όταν ο σκύλος έφερε στην πόρτα του ένα μαυροπόδαρο κουνάβι που είχε πεθάνει πρόσφατα.

Τα κουνάβια, ο πληθυσμός των οποίων είχε σε κάθε περίπτωση περιοριστεί σημαντικά, απειλούνταν κυρίως από το γεγονός ότι κυνηγοί και αγρότες δηλητηρίαζαν τα τρωκτικά που αποτελούσαν την τροφή τους, προκειμένου να μετατρέψουν μεγάλες άγριες εκτάσεις σε βοσκοτόπια.

Με την διαπίστωση ότι το είδος επιβίωνε ακόμα, οι ειδικοί είχαν εντείνει τις προσπάθειες προστασίας του κατά την δεκαετία του ’90, απελευθερώνοντας πολλά κουνάβια στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Όταν το κουνάβι ονόματι Γουίλα πέθανε το 1988, το Υπουργείο Αθλητισμού και Ψαρέματος του Γουαϊόμινγκ κανόνισε την μεταφορά του σώματος του ζώου σ’ έναν «κατεψυγμένο ζωολογικό κήπο» στο Σαν Ντιέγκο, όπου φυλάσσονται τα κύτταρα πάνω από 1.100 ειδών ζώων από όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες, έχοντας στη διάθεσή τους όλο αυτό το υλικό, μπορούν να μελετήσουν με άνεση το γενετικό υλικό των ζώων και να προχωρήσουν στην κλωνοποίηση ολοένα και περισσότερων ειδών.

Η κλωνοποίηση έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου θεωρείται μια σοβαρή επιλογή για την υποστήριξη των ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση ή ακόμα και την επαναφορά όσων έχουν ήδη εκλείψει.

Μέχρι στιγμής, πέραν του μαυροπόδαρου κουναβιού, η ίδια ομάδα επιστημόνων έχει καταφέρει να κλωνοποιήσει έναν εκπρόσωπο του επίσης απειλούμενου άγριου αλόγου της Μονγκολίας.

Η κλωνοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι, και το ζώο διαμένει προς το παρόν σε φάρμα του Τέξας.

ΠΗΓΗ: New York Post , eleftherostypos.gr




agrinio24.gr