Η κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να αποτελείται τόσο από τεχνοκράτες όσο και από πολιτικούς

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει η αναγκαία στήριξη για την σύσταση της νέας κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζει η δημόσια τηλεόραση Rai, δεν αποκλείεται να επιλεγεί μια «μεικτή φόρμουλα», με λίστα υπουργών οι οποίοι να προέρχονται τόσο από τον χώρο της πολιτικής, όσο και από εκείνον της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Μια «τεχνοκρατική», δηλαδή, αλλά και «πολιτική» κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό, ο Ντράγκι θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων, τα περισσότερα στελέχη του οποίου (αρχίζοντας από τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο) τις τελευταίες ώρες τόνισαν ότι «η οδός που πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, είναι εκείνη της πολιτικής».

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται, δηλαδή, να στείλει το μήνυμα ότι δεν εννοεί να θέσει «υπό επιτροπεία» τα ιταλικά κόμματα και την ηγεσία τους, αλλά θα ζητήσει παράλληλα ελευθερία κινήσεων για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το έργο του, με έμφαση στα τέσσερα σημεία που ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητες: καταπολέμηση της πανδημίας, επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού, οικονομική ανάκαμψη της χώρας και μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Έως τώρα έχουν δείξει προθυμία να στηρίξουν τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Η Λέγκα δεν έχει ακόμη λάβει την σχετική απόφαση, αλλά ο Σαλβίνι δηλώνει έτοιμος να ακούσει «το πρόγραμμα και τις νέες προτάσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού». Τα Πέντε Αστέρια διέρχονται μια φάση έντονου εσωτερικού διχασμού, η Ιταλική Αριστερά «σέβεται τον Ντράγκι, αλλά λέει «όχι στους τεχνοκράτες» ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας προσανατολίζονται προς την αποχή κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή και τη Γερουσία.

Πρέπει ακόμη να εξακριβωθεί, τέλος, αν ο απερχόμενος επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού Τζουζέπε Κόντε θα αναλάβει ένα από τα κύρια υπουργεία της νέας κυβέρνησης. Χθες, Τετάρτη, το απόγευμα, ο Ντράγκι και ο Κόντε συζήτησαν επί μιάμιση ώρα στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. «Όταν ένας άνθρωπος έχει κάνει το χρέος του, έχει πάντα ήρεμη τη συνείδησή του», περιορίσθηκε να δηλώσει, προς το παρόν, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ