Η παρθενική συμμετοχή της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» και το μήνυμα της Σακελλαροπούλου

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής συνδεσιμότητας, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη Σόφια, όπου η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά με το καθεστώς της φιλοξενούμενης χώρας, στην 6η Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Οικονομική ανάπτυξη και σχέσεις καλής γειτονίας

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η κ. Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, με βάση τον σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ενισχυμένη σχέση της Ελλάδας με την Πρωτοβουλία θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές που επιθυμούν την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων, καθώς και των συμφερόντων της ΕΕ.

Αναφερόμενη στις διμερείς συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τον Πρόεδρο της Πολωνίας, ‘Αντρζεϊ Ντούντα, καθώς και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σημείωσε ότι συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά την παρέμβασή της στη διάρκεια της Συνόδου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της φιλόδοξης Πρωτοβουλίας, που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το αναπτυξιακό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβαθμίζοντας ζωτικής σημασίας διασυνοριακές υποδομές.

Διαπεριφερειακός ρόλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Τόνισε, επίσης, ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας, αναδεικνύει τις δυνατότητές της να διαδραματίσει ένα σημαντικό διαπεριφερειακό ρόλο στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Η επόμενη Σύνοδος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το 2022 στη Λετονία.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, με τον οποίο συζήτησαν ιδιαίτερα το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Λευκορωσίας να αφήσει ανοικτά για τους μετανάστες τα σύνορα της με τη Λιθουανία.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στη Σόφια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με Έλληνες επιχειρηματίες που πήραν μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Η παρθενική συμμετοχή της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» και το μήνυμα της Σακελλαροπούλου 1


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ