Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αρχαιολόγων για την απόσπαση αρχαιοτήτων στο μετρό (pics+vid)

Με πανό που έγραφε «οι αρχαιότητες της Βενιζέλου δεν είναι παιχνίδι. Η πόλη θα μείνει στη θέση της» μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, λόγω της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό.

Για «αντικείμενο διεθνούς διεκδίκησης» έκανε λόγο η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή πάνε μαζί να καταστρέψουν και το ίδιο το μετρό».

Υποστήριξε ότι «ζητούν οι 12 σταθμοί να παραδοθούν το 2023 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2025» και ότι δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Αναφερόμενη στη διαδικασία της απόσπασης, που ξεκίνησε πρόσφατα, υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα αποσπάστηκαν μαρμάρινες πλάκες, που έτσι κι αλλιώς θα έβγαιναν για συντήρηση και ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο τεμαχισμός των αρχαιοτήτων.

«Ο χρόνος σεβάστηκε πολύ περισσότερο το μνημείο της παγκόσμιας –ουσιαστικά- πολιτιστικής κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη απ’ ό,τι ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά και η κ. Μενδώνη» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ η βουλεύτρια του ίδιου κόμματος, Δώρα Αυγέρη, μίλησε για πρόκληση του δημόσιου συναισθήματος. Για ένα έγκλημα με υπογραφές Μητσοτάκη, Καραμανλή, Μενδώνη μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Η βουλεύτρια του ίδιου κόμματος, Κυριακή Μάλαμα, υποστήριξε ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές «διεκδικούν την παγκόσμια πρώτη, κυριολεκτικά: αποσπώντας, καταστρέφοντας την ιστορία αυτού του τόπου, την ιστορία αυτής της πόλης».

1626942628 618 Θεσσαλονίκη Διαμαρτυρία αρχαιολόγων για την απόσπαση αρχαιοτήτων στο μετρό picsvid

Ο ΣΕΑ απέστειλε χθες υπόμνημα στον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής ζητώντας «να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή, λύση που προφυλάσσει τις αρχαιότητες». Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: voria.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ