Ιαπωνία: Αναγκαστικά στον ωκεανό θα ριχτούν τα ραδιενεργά απόβλητα της Φουκουσίμα

10 χρόνια μετά το τρομακτικό τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, ένα πολύ σημαντικό δίλλημα έχει προκύψει.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε την Τετάρτη (07/04) ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει σύντομα για το εάν θα απελευθερώσει επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό που συσσωρεύεται στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο FNN.

Ενώ μια κυβερνητική επιτροπή πρότεινε πέρυσι την απελευθέρωση του ραδιενεργού επεξεργασμένου νερού στον ωκεανό, τονίζοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο ενέχει μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ως μία από τις ρεαλιστικές επιλογές, η αλιευτική βιομηχανία και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις, αντιτίθενται σε αυτήν την πρόταση.

Σε δίλλημα η Ιαπωνία

«Σε λίγες μέρες θα πρέπει να πάρω μια σημαντική απόφαση σχετικά με τη μέθοδο διάθεσης του νερού», δήλωσε ο Σούγκα σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Χιρόσι Κίσι, επικεφαλής της εθνικής ομοσπονδίας αλιευτικών συνεταιρισμών.

Ο Κίσι επανέλαβε την αντίθεση του οργανισμού του στην ιδέα της απελευθέρωσης του νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των λιωμένων πυρηνικών καυσίμων στη θάλασσα, λέγοντας στους δημοσιογράφους, «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας».

Μεγάλο το δίλλημα στην Ιαπωνία, αναφορικά με τα ραδιενεργά νερά της Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αναβάλλει την απόφαση για το θέμα της διάθεσης, δεδομένου ότι ο χώρος αποθήκευσης δεξαμενών νερού στο συγκρότημα Fukushima Daiichi αναμένεται να εξαντληθεί ήδη το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι υδάτινων αποβλήτων αποθηκεύεται προς το παρόν σε δεξαμενές στην περιοχή της Φουκουσίμα, αλλά η εγκατάσταση φέρεται να μην έχει άλλο διαθέσιμο χώρο, ενώ εκτιμάται ότι το καλοκαίρι του 2022 θα εξαντληθεί η χωρητικότητα.

Η Ιαπωνία για την ώρα δεν διαθέτει την τεχνολογία για τον καθαρισμό των υδάτινων αποβλήτων από τρίτιουμ, ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, για τον λόγο αυτό οι παράκτιοι πυρηνικοί σταθμοί κανονικά τα αδειάζουν έτσι κι αλλιώς στη θάλασσα. Ωστόσο, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο, Tepco, παραδέχθηκε ότι το νερό από τη Φουκουσίμα περιέχει και άλλα στοιχεία εκτός από τρίτιουμ.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μέσα, οι κάτοικοι έχουν βαθύτατη ανησυχία για την πιθανή ζημιά που μπορεί να επιφέρει αυτή η κίνηση, ειδικά στη βιομηχανία της αλιείας, που είναι ζωτικής σημασίας για την Ιαπωνία.

Το ατύχημα στη Φουκουσίμα σημειώθηκε πριν οχτώ χρόνια από το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο του 2011 μετά από σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας. Η τήξη στις τρεις από τις τέσσερις μονάδες και οι εκρήξεις αέριου υδρογόνου, που προκλήθηκε από την ζημιά στα συστήματα ψύξης οδήγησε σε διαρροή ραδιενεργών υλικών και στο κλείσιμο του σταθμού.


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ