Ιράν – Ροχανί: «O Τραμπ πρόσφερε μόνο την αδικία και τη διαφθορά»

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, κάνοντας την ομιλία του σε τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, αναφέρθηκε στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και μάλιστα κατακεραύνωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι η προεδρία του ταυτίστηκε με τυραννία.

Συγκεκριμένα, μάλιστα ζήτησε από τον εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 και να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη από τη διοίκηση του Τραμπ. Ο Ρουχάνι λοιπόν είπε ότι η μπάλα είναι «στο γήπεδο των ΗΠΑ τώρα».

«Εάν η Ουάσιγκτον επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, θα σεβαστούμε επίσης πλήρως τις δεσμεύσεις μας βάσει του συμφώνου», είπε, προσθέτονταπρος αναφερόμενος στον Τραμπ ότι «η εποχή του τυράννου έληξε και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της δυσοίωνης βασιλείας του».

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ και φάνηκε να βγαίνουν εκτός ορίων μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τον περασμένο Ιανουάριο. Τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργήθηκέ νέο κλίμα αντιπαράθεσης, εν μέσω φόβων ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να επιχειρήσει να προκαλέσει μια σύγκρουση στις τελευταίες ημέρες της.

Με τον Μπάιντεν – που ήταν μέλος της κυβέρνησης Ομπάμα η οποία διαπραγματεύτηκε την αρχική συμφωνία – να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Τετάρτη, οι προσδοκίες για προσέγγιση είναι υψηλές.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου του Ιράν, ο Ροχάνι καταδίκασε τον Τραμπ, λέγοντας ότι η τετραετής θητεία του «δεν απέφερε καρπούς εκτός από την αδικία και τη διαφθορά, που προκάλεσαν προβλήματα για τον λαό του και τον κόσμο».

vradini.gr


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ