Κατάφεραν να … διαβάσουν βουλωμένο γράμμα 300 ετών

Πριν από τριακόσια χρόνια, πριν υπάρξουν ακόμη οι φάκελοι, οι κωδικοί πρόσβασης και οι κωδικοί ασφαλείας, οι συντάκτες ενός γράμματος συχνά αγωνίζονταν να κρατήσουν τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους ιδιωτικά.

Ένας δημοφιλής τρόπος που χρησιμοποιούσαν ήταν μια τεχνική που ονομάζεται κλείδωμα επιστολών – ένα μάλλον περίπλοκο δίπλωμα ενός φύλλου χαρτιού ώστε να λειτουργήσει ως φάκελος. 

Αυτή η τεχνική ασφάλειας αποτέλεσε πρόκληση για τους ειδικούς όταν 577 σφραγισμένες επιστολές που χρονολογούνται μεταξύ του 1689 και του 1706 βρέθηκαν σε ένα παλιό κουτί ταχυδρομείου στη Χάγη. Οι επιστολές δεν είχαν φτάσει ποτέ στους τελικούς παραλήπτες τους και οι συντηρητές δεν ήθελαν να τις ανοίξουν και να τις καταστρέψουν. 

Αντ ‘αυτού, μια ομάδα επιστημόνων βρήκε έναν τρόπο να διαβάσει ένα από τα γράμματα χωρίς να σπάσει τη σφραγίδα της ή να την ξετυλίξει με οποιονδήποτε τρόπο. Χρησιμοποιώντας έναν εξαιρετικά ευαίσθητο σαρωτή ακτίνων Χ και αλγόριθμους υπολογιστών, οι ερευνητές ουσιαστικά «ξετύλιξαν» το σφραγισμένο γράμμα.

«Αυτός ο αλγόριθμος μας οδηγεί κατευθείαν στην “καρδιά” ενός σφραγισμένο γράμματος», δήλωσε η ερευνητική ομάδα. «Μερικές φορές το παρελθόν αντιστέκεται. Θα μπορούσαμε απλά να κόψουμε αυτά τα γράμματα και να τα ανοίξουμε, αλλά αντίθετα αφιερώσαμε χρόνο ώστε να τα μελετήσουμε για τις κρυφές, μυστικές και απρόσιτες ιδιότητές τους. Μερικές φορές οι επιστολές είναι πολύ πιο αποκαλυπτικές όταν είναι σφραγισμένες».

«Η τεχνική αυτή αποκάλυψε το περιεχόμενο μιας επιστολής με ημερομηνία 31 Ιουλίου 1697. Περιέχει ένα αίτημα από τον Jacques Sennacques προς τον ξάδελφό του Pierre Le Pers, Γάλλο έμπορο στη Χάγη, για ένα επικυρωμένο αντίγραφο ειδοποίησης θανάτου του Daniel Le Pers».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιστολή δίνει μια συναρπαστική εικόνα για τη ζωή των απλών ανθρώπων – ένα στιγμιότυπο του πρώιμου σύγχρονου κόσμου καθώς διηγείται λεπτομέρειες για την επιχείρησή του.

Πηγή: CNN

vradini.gr


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ