Κατερίνα Στεφανίδη: Πέρσι δεν μπορούσα να περπατήσω – Φέτος υπερασπίζομαι τον τίτλο μου

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μία σπουδαία νικήτρια και το ξέρει.

Γι’ αυτό θα ταξιδέψει στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού με την αυτοπεποίθηση αλλά, ταυτόχρονα, και την ηρεμία (πολύ περισσότερη αυτή…) που αρμόζει στην αγωνιστική της υπόσταση.

H μεγάλη αθλήτρια σε παγκόσμια κλίμακα, και χρυσή Ολυμπιονίκης ασφαλώς, Κατερίνα Στεφανίδη, λίγες ημέρες πριν «πετάξει» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, βρέθηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την παρουσίαση των εμφανίσεων των αθλητών της ελληνικής ομάδας και μίλησε στη «Βραδυνή τη Κυριακής», στον Αντώνη Κατσαρό και τη Γεωργία Τζαγκαράκη, χωρίς τη διάθεση να κρυφτεί πίσω από τις δυσκολίες της εποχής.

Απέδειξε και πάλι ότι οι μεγάλοι αθλητές έχουν πίστη και αφοσίωση στο στόχο που βάζουν, και η Κατερίνα Στεφανίδη θέλει να είναι για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση στην κορυφή του κόσμου. Τα δύο βίντεο που έπαιξαν στη γιγαντοοθόνη της κατάμεστης αίθουσας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την είχαν πρωταγωνίστρια.

Τυχαίο; Κάθε άλλο! Στην εκδήλωση της ΕΟΕ για την ενδυμασία των αθλητών μας η Κατερίνα Στεφανίδη κλήθηκε να μιλήσει από μικροφώνου και εμφανίστηκε γεμάτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τη διάκριση στο Τόκιο. Σε εμάς απευθύνθηκε με ταπεινότητα όχι επειδή μας ντρέπεται, αλλά γιατί έτσι είναι η Κατερίνα. Α, να τηρούμε και τα πρωτόκολλα! Διότι πήγαμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μαζί της χωρίς τη μάσκα στη θέση της και μας διόρθωσε: «Τη μάσκα παρακαλώ!». Άψογη…

Το 2016, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ήσουν πολύ προσγειωμένη και φειδωλή. Μετά από όσα έχεις καταφέρει, έχεις επιτρέψει στον εαυτό σου να στοχεύει πιο ψηλά αυτή τη φορά. Νιώθεις ότι πρέπει να το κάνεις;

«Ναι και όχι! Όχι, γιατί αν ρωτήσεις τώρα τον προπονητή μου θα σου πει πως η συμπεριφορά μου δεν είναι μίας κοπέλας που έχει κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο, κάτι που τον εκνευρίζει, και θεωρεί πως με κρατάει κάτω αυτό».

Τι σε κάνει να είσαι τόσο εγκρατής, αν και χρυσή Ολυμπιονίκης;

«Εγώ θεωρώ πως κάθε χρονιά είναι διαφορετική, δεν σημαίνει πως ό,τι έγινε τότε, θα γίνει ξανά και φέτος. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία έξι χρόνια μου έχει δοθεί μία μεγάλη αυτοπεποίθηση σε ό,τι έχει να κάνει στην ικανότητά μου να αγωνιστώ σωστά εκεί που πρέπει. Εκεί θα έλεγα το ναι. Δεν θεωρώ πως είμαι η φοβερή αθλήτρια, αλλά ξέρω πως εκεί που μετράει, θα κάνω το καλύτερο δυνατό».

Η καθυστέρηση ενός χρόνου της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων σε έχουν κάνει να βρίσκεσαι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που θα ήσουν εάν οι Αγώνες είχαν διεξαχθεί στην ώρα τους;

«Εμένα με έσωσε η αναβολή, γιατί πέρσι τέτοια εποχή, δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω, είχα ένα μεγάλο τραυματισμό από το φθινόπωρο του 2019, ο οποίος κράτησε περισσότερο από έναν χρόνο, και για αυτό φέτος όταν μπήκα στον κλειστό, μπήκα μόνο για να αισθανθώ πως μπορώ να αγωνίζομαι».

Κατά συνέπεια, έμεινες υποχρεωτικά πίσω και στην προετοιμασία, όμως είσαι και πάλι έτοιμη!

«Φυσικά δεν ήμουν προετοιμασμένη σωστά, και όταν όλοι είδαν να πηδάω 4,63 νόμιζαν πως δεν τα πάω καλά, εμείς όμως πανηγυρίζαμε γνωρίζοντας τι είχαμε καταφέρει. Για ακόμα μία φορά πιστεύω ότι η μεγάλη επιτυχία είναι του άντρα μου και προπονητή μου, που με κατάφερε από τραυματισμένη που πίστευα πως δεν θα ξαναπηδήξω ξανά επί κοντώ, σιγά σιγά να λέω πως μπορώ τώρα να υπερασπιστώ τον τίτλο μου».

Σε ποια επίδοση πιστεύεις πως θα κυμανθούν τα τρία σκαλιά του βάθρου φέτος στο Τόκιο; Ποια επίδοση θα χαρίσει το μετάλλιο;

«Θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι συνθήκες. Το Τόκιο έχει πολλή υγρασία, τον Αύγουστο βρέχει μία φορά στις τρεις ημέρες και δεν ξέρω τι αέρα θα έχει σε αυτό το στάδιο. Παίζει σημαντικό ρόλο στο επί κοντώ ο αέρας. Δεν έχει αγωνιστεί ποτέ καμία μας σε αυτό το στάδιο και δεν ξέρουμε τις συνθήκες. Η απόκλιση μπορεί να βρίσκεται στα 15 εκατοστά. Από τις κακές συνθήκες μπορεί να φτάσουμε στο 4,85, ενώ με καλές συνθήκες, ακόμη και σ’ έναν αγώνα ο οποίος θα κριθεί στα 5,00 μέτρα».

Εκτός όσων μας είπε στην εκδήλωση της ΕΟΕ για τις στολές, η Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης είχε δηλώσει, πρόσφατα, για το ενδεχόμενο της αναβολής των Αγώνων που εκκρεμούσε τότε εξαιτίας του Covid-19.

«Εάν πρέπει να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς θεατές, αυτή θα είναι μία λύση καλύτερη από το να μην διεξαχθούν. Εάν μπορούμε να διοργανώσουμε Αγώνες, έστω και με λίγους θεατές, αυτό θα είναι το καλύτερο. Φυσικά, το χειρότερο σενάριο είναι να ακυρωθούν. Νομίζω ότι είναι μία πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτήν που βιώσαμε πέρσι, όπου δεν γνωρίζαμε τίποτα για τον ιό. Αλλά αν κάνουμε ξανά έρευνα τώρα, τότε το 80% των αθλητών θα ήθελαν να προχωρήσουν οι Ολυμπιακοί».

Η ελπίδα για την Ελλάδα αντανακλά και στο πρόσωπο της Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία κρατά, ωστόσο, χαμηλά τον πήχη.

«Θα δούμε», απαντούσε σε όποιον της έλεγε ότι θα γυρίσει με μετάλλιο από το Τόκιο, συνεχίζοντας τις φράσεις της με το γνωστό αφοπλιστικό χαμόγελο.

Κοιτάζοντας ταυτόχρονα αριστερά και δεξιά μην την ακούσει ο άντρας της να κάνει τόσο συγκρατημένες δηλώσεις. Με το χαμόγελο φυσικά, αυτό που φέρει πάντοτε με απόλυτη ηρεμία και όταν κερδίζει…

Σε ρόλο… μοντέλων, εν όψει Τόκιο, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες

Με λάμψη Ολυμπιονικών, παγκόσμιων και πρωταθλητών Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η παρουσίαση της επίσημης στολής της ελληνικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

Τον όχι και τόσο εύκολο για όλους ρόλο του μοντέλου ανέλαβαν τρεις αθλήτριες και τρεις αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Ήταν οι: Βούλα Παπαχρήστου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου, Βύρων Κοκκαλάνης, Απόστολος Χρήστου και ο Εμμανουήλ Καραλής. Στην εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, παρέστη το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών και αθλητριών που έχουν ήδη προκριθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, απευθυνόμενος σε αυτούς, είπε μεταξύ άλλων:

«Ήδη έχετε πετύχει την πρώτη νίκη με τη συμμετοχή σας, εκπληρώνοντας το μεγαλύτερο όνειρο που έχει στην καριέρα του ο κάθε αθλητής και είχα την τύχη να ζήσω κι εγώ δύο φορές. Αυτή η νίκη-πρόκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επετεύχθη σε πραγματικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες».

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι θα δοθούν στην ΕΟΕ 565.000 ως μέρος της τακτικής επιχορήγησης και εκτάκτως άλλες 700.000 ευρώ. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Τόκιο, Μιχάλης Φυσεvτζίδης, ενώ από την πλευρά των αθλητών μίλησαν και οι Ολυμπιονίκες μας Αιμιλία Τσουλφά, Κατερίνα Στεφανίδη, Λευτέρης Πετρούνιας, Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. 

Υποψήφια η Στεφανίδη για τη ΔΟΕ!

Είναι μία τεράστια διάκριση και πολύ σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό αθλητισμό. Έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης που θα έχει αυτή η ιστορία. Σε κάθε περίπτωση είναι σπουδαίο ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προτείνει την Κατερίνα Στεφανίδη ως υποψήφια για την Επιτροπή Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η εκλογή των τεσσάρων νέων μελών της Επιτροπής Αθλητών θα γίνει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με όλους τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η θητεία των νέων μελών της Επιτροπής θα είναι οκταετής, δηλαδή έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028. Είναι, ωστόσο, καθοριστικό για τη χώρα μας, εφόσον η Στεφανίδη εκλεγεί, ότι και μετά την εκλογή τους γίνονται και μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την απόφαση για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Στεφανίδη έλαβε η Επιτροπή Αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και την επικύρωσε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή, καθώς η Κατερίνα Στεφανίδη, εκτός από κορυφαία αθλήτρια, έχει να επιδείξει εξαιρετικό ήθος, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

«Με μεγάλη χαρά προτείναμε την Κατερίνα Στεφανίδη ως υποψήφια για την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ. Εκτός από σπουδαία αθλήτρια με χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, έχει εξαιρετικό χαρακτήρα και ήθος, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους συναθλητές της, γεγονός που την καθιστά ιδανική υποψήφια για την Επιτροπή Αθλητών», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Καπράλος, συμπληρώνοντας:

«Αν υπολογίσουμε ότι είναι αθλήτρια του στίβου, που είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πιθανότητες εκλογής της είναι ιδιαίτερα αυξημένες, κάτι που θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία και για την Ελλάδα, καθώς θα αποκτήσει έτσι και δεύτερο μέλος στη ΔΟΕ. Όλοι εμείς στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την προσπάθεια της Κατερίνας να εκλεγεί».

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ δεν παρέλειψε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ενδυμασίας να υπενθυμίσει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Στεφανίδη, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι για εκείνη και τον ελληνικό αθλητισμό να μπει στο μέλλον και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ