Κορωνοϊός: Η πανδημία εκτινάζει τις τιμές των προϊόντων στο σούπερμαρκετ – Ακόμη και των καυσίμων

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σημαντική αύξηση του κόστος των τιμών ακόμα και στα βασικά προϊόντα του σούπερμαρκετ, ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα αναμένεται να χειροτερέψει έτι περισσότερο εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς, αλλά και των ναύλων. Πίσω δεν…πάει και η τιμή των καυσίμων, που ακολουθεί κι αυτή ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η αύξηση των τιμών διεθνώς σε πρώτες ύλες σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%. Όπως, άλλωστε, αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN TV, στα σούπερ μάρκετ ήδη καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως:

  1. Χαρτικά: 4-12%
  2. Άλευρα: 10% 
  3. Σπορέλαια: 50% 

Παράλληλα, ήδη έχει αυξηθεί η τιμή (κατά μερικά λεπτά του ευρώ)  σε καταναλωτικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, όπως στα παρακάτω: 

  1. Ρύζι: Από 1,70 ευρώ σε 1,90 ευρώ 
  2. Καφές: Από 5,40 ευρώ σε 5,70 ευρώ 
  3. Βρεφικό γάλα: Από 10,70 ευρώ σε 10,80 ευρώ 

«Η αύξηση ναύλου ενός κοντέινερ από την Ασία στην Ευρώπη μέσα σε έξι μήνες είναι 525%», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ επιβεβαίωσε στο OPEN πως «υπάρχουν αυξητικές πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών και μένει να δούμε εάν αυτές θα επηρεάσουν και στο μέλλον τις τιμές στα ράφια των σούπερμάρκετ». 

Εκτός από την αύξηση στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, η τσέπη του καταναλωτή αδειάζει ακόμη περισσότερο και από την αύξηση στα καύσιμα, οι οποίες επηρεάζουν με τη σειρά τους και τις τιμές των προϊόντων.  Συγκεκριμένα όσον αφορά στη μέση τιμή σε:

Αμόλυβδη

  • Σήμερα διαμορφώνεται στα 1,61 ευρώ ανά λίτρο
  • Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο 

Πετρέλαιο κίνησης 

  • Σήμερα: 1,110 ευρώ το λίτρο 
  • Πριν από 1 χρόνο: ευρώ 1,330 το λίτρο

vradini.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ