Τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την ψυχική τους διάθεση όσοι αισθάνονται ότι τους καταβάλλει πια η αγωνία για τον νέο κορωνοϊό και οι περιορισμοί της πανδημίας. Τι συνιστούν ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Σας έχει καταβάλλει ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει στη ζωή σας; Μην υποφέρετε αδρανείς. Υπάρχει τρόπος για να βελτιωθεί η ψυχική διάθεση και οι αντοχές σας, έως ότου έρθει η ώρα να αρθούν οι περισσότεροι και να ανακτήσει η ζωή μας πιο ελεύθερους ρυθμούς.

Τον τρόπο αυτό συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως αντίδοτο στην κατάθλιψη, που προσβάλλει τουλάχιστον 264 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είτε είναι μέτριας βαρύτητας είτε σοβαρή, η κατάθλιψη μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Η ψυχοθεραπεία και, όταν χρειάζεται, η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να την καταπολεμήσουν. Δυστυχώς όμως μόνο ο ένας στους τρεις πάσχοντες απευθύνονται στους ειδικούς για βοήθεια. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι υπάρχει μία ακόμα αποτελεσματική θεραπεία, η οποία είναι δωρεάν και εύκολα διαθέσιμη σε όλους. Η θεραπεία αυτή είναι η άσκηση, η οποία καταπραΰνει το στρες, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μπορεί να δράσει θεραπευτικά κατά της κατάθλιψης.

Πως επιδρά

Πως μπορεί όμως η άσκηση να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα; Όπως εξηγούν ειδικοί από την Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η συστηματική άσκηση καταπραΰνει το άγχος και την κατάθλιψη:

  • Διεγείροντας την έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι φυσικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος και οι οποίες διεγείρουν το αίσθημα της ευεξίας. Γι’ αυτό και αποκαλούνται ορμόνες της ευεξίας.
  • Αποσπώντας την προσοχή από τις έγνοιες μας. Με αυτό τον τρόπο «σπάει» τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν το άγχος και την κατάθλιψη

Όπως αναφέρει η ιατρός Ολιστικής Ιατρικής Dr. Irina Todorov, από το Τμήμα Ευεξίας & Προληπτικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, με αυτούς τους τρόπους η άσκηση μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική διάθεση. Στην πραγματικότητα, η ιατρική έρευνα έχει δείξει πως επιτυγχάνονται τα εξής:

Μειώνονται οι πιθανότητες να οδηγήσει το στρες στην κατάθλιψη. Το στρες αποτελεί κύρια αιτία της, διότι η αυξημένη έκκριση των ορμονών του στον εγκέφαλο μπορεί να βλάψει ή να αποτρέψει την κυτταρική ανάπτυξη στα τμήματά του που ρυθμίζουν την ψυχική διάθεση.

Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι η αεροβική άσκηση (π.χ. βάδιση, τρέξιμο, ποδηλασία) και οι ασκήσεις αντίστασης (π.χ. με βάρη) ωφελούν την ψυχική διάθεση στους ασθενείς με κατάθλιψη. Μάλιστα η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία την συνιστά ως θεραπευτική επιλογή εναντίον της κατάθλιψης, λέει η Dr. Todorov.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να αποκομίσει κάποιος όλη τα οφέλη που παρέχει η άσκηση, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση αλλά και στην υγεία του, απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα. Ακούγονται πολλά, αλλά αν τα μοιράσετε στις μέρες της εβδομάδας είναι πολύ εύκολο να επιτευχθούν.

Για καλύτερα αποτελέσματα προσπαθήστε να βγαίνετε σε υπαίθριους χώρους για άσκηση, ειδικά τώρα που βελτιώνεται ο καιρός. Χρειάζεστε άσκηση τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, για 30 λεπτά κάθε φορά. Να θυμάστε ότι απαιτούνται περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη ενός συστηματικού προγράμματος για να γίνει αισθητή η βελτίωση στην ψυχική διάθεση.

Να ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που σας είναι εύκολη και σας ευχαριστεί. Αν δείτε ότι χάνετε το ενδιαφέρον σας, δοκιμάστε και κάποια άλλη. Αν επιτρέπεται στην περιοχή σας, να κάνετε την άσκηση που επιλέξατε μαζί με φίλους σας.

Προσπαθήστε επίσης να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την άσκησή σας, για να μην γίνετε μονότονη. Αν π.χ. σας αρέσει το περπάτημα, προσπαθήστε να ανεβάζετε για λίγο το ρυθμό σας και ύστερα να χαλαρώνετε.

Καλό είναι επίσης να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε την συστηματική προσπάθεια, ιδίως εάν έχετε παραμείνει αγύμναστοι για πολύ καιρό.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει λόγος απελπισίας, αν δεν μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο των 30 λεπτών σε μία ημέρα. Αρχίστε έστω με ένα πεντάλεπτο. Το σύνθημά σας πρέπει να είναι «λίγη είναι καλή, περισσότερη είναι καλύτερη», συνιστά η Dr. Todorov. Το παν είναι να αρχίσετε την προσπάθεια και να μην την εγκαταλείψετε.



agrinio24.gr