Ανατροπή σε ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, μικρή μελέτη στις ΗΠΑ. Διεξήχθη σε εθελοντές που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων mRNA. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.

Μπροστά σε ένα τρίτο, ακόμα χειρότερο κύμα φαίνεται πως βρίσκεται η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, καθώς εξαπλώνονται στον πλανήτη τρία νέα, μεταλλαγμένα στελέχη του που μεταδίδονται πιο εύκολα απ’ όσο εκείνα που επικρατούσαν ως τώρα.

Η ελπίδα έως τώρα ήταν ότι οι μεταλλάξεις που ανέπτυξε ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον του. Ωστόσο μία νέα, μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ είχε ανησυχητικά ευρήματα.

Οι επίφοβες μεταλλάξεις που ανέπτυξε ο νέος κορωνοϊός εντοπίστηκαν αρχικά σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Έκτοτε, έχουν εξαπλωθεί σε υπερβολικά πολλές χώρες του κόσμου.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) σήμανε συναγερμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε νέα έκθεση που εξέδωσε ανέφερε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού έχουν φθάσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσουν να εξαπλώνονται. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ακόμα περισσότερα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

«Βλέπουμε ήδη χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στις περιοχές όπου αρχίζουν να κυριαρχούν πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Dr. Andrea Ammon. «Τα περισσότερα κρούσματα οδηγούν σε περισσότερες νοσηλείες και περισσότερους θανάτους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Μάλιστα, το ECDC συνέστησε στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν τα συστήματα Υγείας τους για ακόμα μεγαλύτερη πίεση!

Η νέα μελέτη

Την ανησυχία έρχονται να εντείνουν τα ευρήματα της νέας μελέτης, που υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον των μεταλλαγμένων κορωνοϊών.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στον εμβολιασμό. Και αυτό διότι θα πρέπει να προσαρμοσθούν τα εμβόλια και να παραχθούν νέες παρτίδες. Μπορεί επίσης να χρειασθούν επαναληπτικό εμβολιασμό οι πολίτες.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγματα αίματος από 20 εθελοντές. Όπως γράφει το Nature, οι εθελοντές είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου mRNA, είτε των εταιρειών Pfizer/BioNTech είτε της Moderna.

Και τα δύο εμβόλια φέρουν γενετικές πληροφορίες για να πάρουν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Μόλις ο οργανισμός το αντιληφθεί αυτό, παράγει ειδικά μόρια (αντισώματα) για να την εξουδετερώσει.

Οι ερευνητές με επιβλέποντα τον καθηγητή Dr Michel Nussenzweig διαπίστωσαν ότι 3-14 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, οι εθελοντές είχαν αρκετά είδη αντισώματα στο αίμα τους. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν αντισώματα που εμποδίζουν τον κορωνοϊό να μολύνει τα κύτταρα.

Τα ευρήματα

Μερικά από αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν εξίσου αποτελεσματικά εναντίον διαφόρων μεταλλαγμένων κορωνοϊών στα οποία ελέγχθηκαν. Ωστόσο άλλα ήταν κατά δύο τρίτα λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμησή τους.

Ανάμεσα στις μεταλλάξεις στις οποίες ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων συμπεριλαμβάνονται οι τρεις επίφοβες. Δηλαδή οι μεταλλάξεις της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής. Οι μεταλλάξεις αυτές συμπεριλαμβάνονται σε εκείνες που μπορεί να μειώσουν την εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Επομένως, ο κορωνοϊός έχει τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί σε μορφές ανθεκτικές στα εμβόλια και αυτά θα πρέπει να προσαρμόζονται αναλόγως, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα δεν έχει ακόμα ελεγχθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών ώστε να δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση. Όμως αναρτήθηκε στον διακομιστή ερευνών Βιολογίας bioRxiv.



agrinio24.gr