Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική – Ποια μέτρα εξετάζονται για τη μείωση της διασποράς

Ο κορωνοϊός ολοένα και εξαπλώνεται στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να εξετάζει την επιβολή νέων αυστηρών μέτρων, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά αυτού.

Χθες (3 Φεβρουαρίου) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Η Αττική «μετρούσε» ξανά περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις, συγκεκριμένα 612 από τις συνολικές 1.151, με την εικόνα στην πρωτεύουσα να είναι αποκαρδιωτική.

Στα «πράσινα» είναι ο δείκτης θετικότητας αλλά αυτό δεν αρκεί. Το μόνο ενθαρρυντικό του δείκτη θετικότητας είναι ότι και χθες δεν ξεπέρασε το 3%, ενώ μάλιστα έγιναν 38.696 τεστ συνολικά.

Οι ειδικοί ορίζουν ως «πράσινο» οτιδήποτε μικρότερο του 4%, όμως τα «σκαμπανεβάσματα» του δείκτη είναι αξιοσημείωτα. Όσο «πράσινος» και να είναι ο δείκτης θετικότητας, δεν σημαίνει πως τα πράγματα πάνε καλά.

Ποια μέτρα εξετάζονται για την Αττική:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 και όχι από τις 21:00 που είναι σήμερα. Για το θέμα αυτό μίλησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και δεν το απέκλεισε.

-Διακοπή του click in shop.

-Διακοπή του click away.

-Κλείσιμο σχολείων.

-Και το πιο ακραίο σενάριο που κάνει λόγο για ολικό lockdown.

Για την κατάσταση μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος βρέθηκε στην Βουλή για να καταθέσει τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

«Έως 8.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αυτή τη βδομάδα»!
Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: «Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος».

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο καθηγητής.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ