Κουρτς: «H E.E προσπαθεί κάθε μέρα να σώσει ζωές και θέσεις εργασίας»

O ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγο πριν αρχίσει η τηλεδιάσκεψη, της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράει σε δηλώσεις για το πώς πρέπει να δράσει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την πανδημία, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να μένει πίσω σ΄αυτόν τον αγώνα επιβίωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει το εξής : «Εδώ πραγματικά μετράει κάθε εβδομάδα προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω», λίγες ώρες πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την αξίωσή του για ταχεία έγκριση περαιτέρω εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, σημειώνοντας ότι “η AstraZeneca μπορεί να παρέχει δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την Αυστρία το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα επιτάχυνε πάρα πολύ την επιτυχία των εμβολιασμών στην Αυστρία”.

Ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν και της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , ζητούν μία ταχεία διαδικασία έγκρισης νέων εμβολίων.

Κατά την άποψή τους, η Σύνοδος Κορυφής “θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για να διασφαλίσει ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαδικασία έγκρισης για υποψήφια εμβόλια – αυτή τη στιγμή εκείνου το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, αλλά φυσικά επίσης για όλα τα εμβόλια άλλων εταιρειών, που θα ζητήσουν την έγκριση στο μέλλον”.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ομόλογοί του των τριών άλλων χωρών επισημαίνουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία παγκόσμια κρίση υγείας “στην οποία κάθε ημέρα μετράει” και για το λόγο αυτό αναμένουν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ότι θα εργασθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και θα επικεντρωθούν στα αναγκαία επιστημονικά στοιχεία.

«Αναμένουμε επίσης ότι οι κατασκευαστές εμβολίων θα είναι έτοιμοι για παράδοση μόλις λάβουν την έγκριση της αγοράς», αναφέρεται στην κοινή επιστολή των τεσσάρων ηγετών, «και αυτό είναι επίσης σημαντικό προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το καλοκαίρι».

Στις σημερινές δηλώσεις του, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι «μαζί απαιτούμε από τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να λάβει μια γρήγορη και μη γραφειοκρατική απόφαση σχετικά με την έγκριση του εμβολίου AstraZeneca».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «είναι ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε στη Βρετανία μαζί με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τώρα απαιτείται μια γρήγορη και μη γραφειοκρατική απόφαση για την έγκριση του».


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ