Μάσκα ανιχνεύει τον Covid-19 με ακρίβεια μοριακού τεστ

Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 έχει φέρει συστράτευση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και τα επιτεύγματά της δεν περιορίζονται μόνο στα εμβόλια.

Ερευνητές των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, δημιούργησαν μία πρωτοποριακή μάσκα προσώπου, η οποία μπορεί μέσα σε περίπου 90 λεπτά να κάνει ακριβή διάγνωση αν αυτός που τη φοράει, έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Η διαγνωστική μάσκα μπορεί, χάρη σε ειδικούς μικροσκοπικούς βιοαισθητήρες, να αναλύει την αναπνοή του χρήστη και να έχει την ακρίβεια ενός μοριακού τεστ, αλλά και την ταχύτητα ενός rapid τεστ.

Οι ερευνητές στηρίχτηκαν στην τεχνολογία wearable freeze-dried cell-free, που άρχισε να αναπτύσσεται μόλις το 2015, και διαπίστωσαν πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν υφάσματα και ρούχα που να ανιχνεύουν όχι μόνο τον ιό SARS-CoV-2, αλλά, επίσης, και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς (ιοί γρίπης, Έμπολα, Ζίκα κ.ά.).

Πέρα από τις μάσκες οι αισθητήρες έχουν δοκιμαστεί σε ποδιές εργαστηρίου παρέχοντας έτσι ένα νέο τρόπο για να παρακολουθείται η έκθεση των εργαζομένων στο βιοϊατρικό τομέα σε διάφορες απειλές για την υγεία τους.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μία ευρεία γκάμα αισθητήρων συνθετικής βιολογίας, για να ανιχνεύουμε ιούς ή βακτήρια, καθώς και τοξικά χημικά, όπως οι νευρικές τοξίνες. Προσβλέπουμε ότι έτσι θα δημιουργήσουμε φορετούς βιοαισθητήρες επόμενης γενιάς για διασώστες, υγειονομικό και στρατιωτικό προσωπικό», δήλωσε ο κύριος ερευνητής, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής Τζέιμς Κόλινς του ΜΙΤ.

Ειδικά για τις μάσκες, οι αισθητήρες είναι τοποθετημένοι στην εσωτερική πλευρά και μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά βούληση από αυτόν που τη φοράει. Τα αποτελέσματα της διάγνωσης φανερώνονται μόνο στο εσωτερικό της μάσκας, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ