«Μαχαίρι» στις αναστολές συμβάσεων εργασίας-Οι νέες προϋποθέσεις

«Μαχαίρι» στις αναστολές συμβάσεων εργασίας βάζει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο, θέτοντας νέες προϋποθέσεις για την χρήση του μέτρου από πληττόμενες επιχειρήσεις, με σκοπό να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε τη νύχτα ισχύουν νέα κριτήρια και προϋποθέσεις για την ένταξη των πληττόμενων βάσει λίστας ΚΑΔ επιχειρήσεων στις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαρτίου. 

Πλέον δεν θα αρκεί ο ΚΑΔ της επιχείρησης να συμπεριλαμβάνεται στη σχετική  λίστα  πληττόμενων, όπως ίσχυε μέχρι και τον Φεβρουάριο, αλλά θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλες, πρόσθετες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα  χρήσης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας  έχουν (εκτός των επιχειρήσεων που μένουν κλειστές με κρατική εντολή) πληττόμενες βάσει ΚΑΔ  επιχειρήσεις – εργοδότες, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών,  οι οποίες:

  • Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, 
  • Ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, 
  • Δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 
  • Δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ. 

Αυτές οι επιχειρήσεις δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:

  • Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, ή και
  • Να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Οι επιχειρήσεις, κλειστές με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που επιθυμούν να δηλώσουν σε αναστολή μισθωτούς τους ολόκληρο τον Μάρτιο, οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλλουν την δήλωση έως και την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. 

Εντός των επόμενων πέντε 24ώρων θα είναι δυνατή η δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» της αναστολής σύμβασης με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή, θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου.
 

sofokleousin.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ