Μητσοτάκης: Μόνιμες οι φοροαπαλλαγές – Σταδιακά η «αποσωλήνωση» της οικονομίας

Ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως οι φοροαπαλλαγές θα είναι μόνιμες, με τη μείωση της φορολογίας να αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

Στη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία της χώρας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι βέβαιος ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Είχαμε βαθιά ύφεση της τάξης του 8,2%. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σοκ. Αυτό που θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου, γιατί οι ουλές – τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά.

Η “αποσωλήνωση” της οικονομίας θα γίνει σταδιακά. Η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα είναι κλείνω ένα διακόπτη. Η κυβέρνηση έβαλε το χέρι στην τσέπη και στήριξε την επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαγραφή χρεών: «Είναι εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών αλλά αυτός που την προτείνει πρέπει να μας πει από που θα βρούμε τα λεφτά. Αν με ρωτάτε για το δημόσιο χρέος ας έχουμε μία αίσθηση τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο.

Η χώρα έχει ένα χρέος που είναι αυτή τη στιγμή βιώσιμο, γιατί αλλιώς κανείς δεν θα μας δάνειζε. Όλες οι χώρες έχουν αυξήσει το χρέος τους. Δεν έχω καμία ανησυχία για το ύψους του δημοσίου χρέους. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες.

Όπως είχαμε το σχέδιο Μάρσαλ μετά το τέλος του πολέμου, τώρα έχουμε το ταμείο Ανάκαμψης. Κατά γενική ομολογία το σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό σχέδιο. Τα πρώτα χρήματα ( πάνω από 4 δις) θα έρθουν εντός του 2021.

Θα έρθουν πολύ σύντομα τα χρήματα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Θα εγκριθούν τα σχέδια που στηρίζουν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, ενεργειακή μετάβαση π.χ. τα νησιά μας θα λάβουν μεγάλες επιδοτήσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά σε υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο. Μαζί με το ΕΣΠΑ μας δίνουν δύο δεξαμενές πόρων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας».

sofokleousin.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ