«Οι γυναίκες μιλούν πολύ» – Σάλος από σχόλιο αξιωματούχου της Ολυμπιακής Επιτροπής

Ο Γιοσίρο Μόρι, πρόεδρος της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ζήτησε συγγνώμη σήμερα έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε σεξιστικό σχόλιο σχετικά με τις γυναίκες, υποστηρίζοντας ότι «μιλούν πολύ».

Ο Μόρι, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο κατά τη διάρκεια σύσκεψης της διοίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν ρωτήθηκε για το στόχο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για αύξηση του αριθμού γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο από 20% σε 40%, ο Μόρι είπε ότι ανησυχεί για το πώς αυτό θα επηρέαζε τη διάρκεια των συναντήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μόρι είπε ότι «οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου με πολλές γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο» επειδή «οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές – εάν ένα μέλος σηκώσει το χέρι του για να μιλήσει, άλλες μπορεί να πιστεύουν ότι πρέπει να μιλήσουν επίσης», αναφέρουν δημοσιεύματα του ιαπωνικού τύπου. «Εάν θέλετε να αυξήσετε τη συμμετοχή των γυναικών, θα έχετε πρόβλημα αν δεν θέσετε χρονικά όρια», πρόσθεσε.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο 83χρονος Μόρι επιβεβαίωσε ότι έκανε αυτά τα σχόλια πίσω από κλειστές πόρτες και είπε ότι λυπάται.

«Αναγνωρίζω ότι το σχόλιό μου χθες ήταν ακατάλληλο και αντιτίθετο στο πνεύμα των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών. Λυυπάμαι βαθιά», είπε. «Θα ήθελα να αποσύρω το σχόλιό μου και να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που έκανα να αισθανθούν άβολα».

Τα σχόλια πυροδότησαν μια καταιγίδα αντιδράσεων στην Ιαπωνία, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τακτικά διακρίσεις λόγω φύλου στο χώρο εργασίας και όταν αναζητούν θέσεις εξουσίας.

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Ιαπωνία είναι «μακράν το μεγαλύτερο μεταξύ όλων των προηγμένων οικονομιών», σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2020 .

 Η έκθεση κατατάσσει την Ιαπωνία 121η από 153 χώρες, εν μέρει λόγω των ευρημάτων της ότι οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 5,3% των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε εισηγμένες εταιρείες και μόνο το 10% των βουλευτών, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα πολιτικής εκπροσώπησης στον κόσμο.


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ