Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε ζώα

Αρκετοί ουρακοτάγκοι και μπονόμπο στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο εμβολιάστηκαν πρόσφατα με ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε ειδικά για ζώα. 

Τους τελευταίους δύο μήνες, αρκετοί μεγάλοι πίθηκοι στον ζωολογικό κήπο «που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και μπορούν εύκολα να εμβολιαστούν» έλαβαν τις δύο δόσεις από ένα εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από την κτηνιατρική φαρμακευτική εταιρεία Zoetis, σε διάστημα τριών εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ζωολογικού κήπου.

Πρόκειται για τα πρώτα πρωτεύοντα που εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού εκτός από τους ανθρώπους.

Τον Ιανουάριο, οκτώ γορίλες του ζωολογικού κήπου έγιναν οι πρώτοι μεγάλοι πίθηκοι στον κόσμο οι οποίοι παρουσίασαν θετικό αποτέλεσμα στο τέστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

«Το στρατόπεδο των γορίλων στο πάρκο σαφάρι του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο τα πάει καλά και φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο για πλήρη αποκατάσταση», δήλωσε ο ζωολογικός κήπος. 

Μολύνσεις από κορωνοϊό έχουν επίσης επιβεβαιωθεί σε σκύλους, γάτες , βιζόν, τίγρεις, λιοντάρια και πολλά άλλα ζώα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι μεγάλοι πίθηκοι αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία για τους συντηρητές.

Όλα τα είδη γορίλων αναφέρονται ως απειλούμενα ή σοβαρά απειλούμενα ζώα ως «ευπαθή σε ασθένειες». Οι μολύνσεις εξαπλώνονται γρήγορα μεταξύ των ζώων, τα οποία ζουν σε στενές οικογενειακές ομάδες. 

Η νόσος COVID-19 έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει τους πληθυσμούς των γορίλων, των χιμπατζήδων, των ουραγκοτάγκων και των μπονόμπο, εάν οι άνθρωποι δεν λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του, προειδοποιούν οι ειδικοί . 

Η εταιρία Zoetis ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός εμβολίου COVID-19 για σκύλους και γάτες, αφού ο πρώτος σκύλος κατεγράφη θετικός στον ιό στο Χονγκ Κονγκ πριν από ένα χρόνο, δήλωσε εκπρόσωπος της. Θεωρήθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό οκτώ μήνες αργότερα – αλλά δοκιμές μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο σε σκύλους και γάτες. 

Πηγή: CBS


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ