Οργή Τουρκίας για δηλώσεις Ιερώνυμου – Υπονόμευση των διερευνητικών επαφών «βλέπει» το ΥΠΕΞ της χώρας

Ανακοίνωση εξέδωσε του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Η Άγκυρα δίνει πολιτικές προεκτάσεις στις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου.

Πάντως, παρά τη διευκρινιστική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, όπου υπογραμμίζεται ότι ο κ. Ιερώνυμος «δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αργά χθες (17 Ιανουαρίου) το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών «βλέπει» υπονόμευση τις διαδικασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι για τη θρησκεία του Ισλάμ.

»Η θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

»Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος, όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής.

»Είναι λυπηρό οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη να σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία.

»Ο λόγος για τον αυξανόμενο ρατσισμό, το Ισλάμ και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες.

»Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση γίνεται σε περίοδο που υπάρχουν προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες συνιστά ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ