Ο ανασχηματισμός και η Φον ντερ Λάιεν

Ο Πρωθυπουργός, όπως μαθαίνουμε, καταρρίπτει τα όποια σενάρια ανασχηματισμού. Κατ’ αρχάς δεν του αρέσουν οι αλλαγές, όπως λέει, και επιπλέον διερωτάται τι νόημα έχει ένας νέος ανασχηματισμός μόλις έξι μήνες από τον προηγούμενο. Πολύ δε περισσότερο όταν στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες απαιτούν συνοχή και διαρκή ετοιμότητα. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι απαιτεί διαρκώς αποτελέσματα από τους υπουργούς του και δεν συμβιβάζεται με φαινόμενα αδράνειας. Και ο νοών νοείτω…

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει απλωμένο τραχανά. Αναμένει την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από τις Βρυξέλλες, περιμένει την άλλη εβδομάδα για αυτόν τον λόγο στην Αθήνα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μαζί χρειάζεται να οργανώσει την υποδοχή των πρώτων δισ. με τα οποία θα ξεκινήσουν τα πρώτα μεγάλα έργα.

Επίσης θέλει να ψηφίσει προσεχώς κάμποσα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια και μαζί έχει την εκκρεμότητα της συνάντησης με τον Ερντογάν, όπως και την προετοιμασία του κρίσιμου ταξιδιού του στην Αμερική στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Υπολογίζει πολλά στην κινητοποίηση της οικονομίας προσεχώς, θέλει να μετρήσει και να ζυγίσει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και βεβαίως επενδύει μεσομακροπρόθεσμα στην ενίσχυση των δεσμών με τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ. Οπότε ο ανασχηματισμός παραμένει «εύκολη ενασχόληση των οκνηρών αναλυτών», όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος.

Οι προσδοκίες περί την οικονομία πάντως τείνουν να εκτοξευθούν στα ύψη. Τα στατιστικά στοιχεία των πρώτων μηνών του 2021 παραπέμπουν σε ισχυρή ανάκαμψη που θα εκπλήξει και τους πιο αισιόδοξους. Ενδεικτική είναι η στάση των διεθνών επενδυτών στις εκδόσεις τίτλων, είτε αυτές αφορούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είτε τραπεζών.

Πρόσφατα η δοκιμαζόμενη Τράπεζα Πειραιώς δέχθηκε καταιγισμό προσφορών για κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε. Οπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Χρ. Μεγάλου, περίπου 180 ισχυρά διεθνή επενδυτικά σπίτια πήραν μέρος στη διαδικασία και πλέον η Πειραιώς είναι ασφαλισμένη από άποψη κεφαλαίων για να αφιερωθεί πια στην επαναχρηματοδότηση της οικονομίας, και δη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: Βηματοδότης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Ο ανασχηματισμός και η Φον ντερ Λάιεν 1

Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ