Ο Σαουδάραβος πρίγκιπας ενέκρινε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αποχαρακτηρίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου και αναφέρει πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έδωσε το «πράσινο φως» για την «αιχμαλώτιση ή εκτέλεση» του Κασόγκι.

«Από το 2017, ο πρίγκιπας είχε απόλυτο έλεγχο της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που καθιστά εξαιρετικά αδύνατο το ενδεχόμενο Σαουδάραβες αξιωματούχοι να έφερναν εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση χωρίς την έγκριση του πρίγκιπα» γράφει η έκθεση.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έβλεπε τον Κασόγκι ως «απειλή στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και γενικότερα ήταν υπέρ μίας βίαιης λύσης εάν αυτή θεωρείτο αναγκαία για να τον “φιμώσει”», αναφέρεται σε άλλο σημείο της εν λόγω έκθεσης.

Στο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών κατονομάζονται επτά άτομα που, σύμφωνα με αυτούς που έγραψαν την έκθεση, «συμμετείχαν, διέταξαν ή με κάποιον άλλο τρόπο ήταν συνεργοί ή και υπεύθυνοι για το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι».

Ωστόσο, τονίζεται πως «δεν γνωρίζουμε εάν αυτά τα άτομα ήξεραν εκ των προτέρων ότι η όλη επιχείρηση θα κατέληγε στο θάνατό του».

Δημοσίευμα θέλει τους δολοφόνους να χρησιμοποίησαν τζετς που ανήκουν στον πρίγκιπα

Οι Σαουδάραβες δολοφόνοι πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι χρησιμοποίησαν δύο ιδιωτικά τζετ που ανήκουν στην Sky Prime Aviation, μια εταιρεία που ανήκει στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσε το CNN την Τετάρτη, επικαλούμενο «απόρρητα» έγγραφα.

Τα έγγραφα κατατέθηκαν μετά από καναδική αστική αγωγή μέσα στη χρονιά και υπογράφηκαν από τον Σαουδάραβα υπουργό που «μετέφερε τις εντολές του πρίγκιπα», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με την εντολή του Υψηλότατου, ο Πρίγκιπας του Στέμματος» γράφει ο υπουργός «εγκρίνει αμέσως την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για αυτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση αποκαλύπτει πως η ιδιοκτησία της Sky Prime Aviation διατάχθηκε να μεταφερθεί στο κρατικό ταμείο πλούτου στα τέλη του 2017, το οποίο ονομάζεται Public Investment Fund. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το CNN, οι δολοφόνοι χρησιμοποίησαν τα αεροπορικά αεροσκάφη στη δολοφονία του Κασόγκι.

«Αυτός (σ.σ. ο Σαουδάραβος Πρίγκιπας) θα παρακολουθεί (σ.σ. την εταιρεία) και θα γνωρίζει πώς χρησιμοποιήθηκε» δήλωσε ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής της CIA, Νταν Χόφμαν.

«Και είναι απλώς πιο πιθανό ότι γνώριζε σχετικά. Αυτός ήταν πάντα ο ισχυρισμός. Αυτό αποτελεί απλώς περισσότερο απόδειξη αυτού».


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ