Η χοληστερόλη παίζει ζωτικό ρόλο στο σώμα, αλλά σε υπερβολικές συγκεντρώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Η χοληστερόλη παράγεται από το ήπαρ και μοιάζει με κηρώδη λιπαρή ουσία. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυτταρικών μεμβρανών, της βιταμίνης D και διαφόρων ορμονών.

Δεδομένου ότι δεν διαλύεται στο νερό, μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε όλο το σώμα. Δύο σημαντικές μορφές λιποπρωτεϊνών βοηθούν στην μεταφορά χοληστερόλης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL).

Χοληστερόλη: LDL και HDL

Η LDL είναι επίσης γνωστή ως η “κακή” χοληστερόλη, που πρέπει να μην αυξάνεται πολύ στο αίμα μας. Μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, κάτι που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν συνιστάται. Αυξάνει την LDL στο σώμα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερχοληστερολαιμία ή υπερλιπιδαιμία.

Εν τω μεταξύ, η HDL είναι το αντίθετο της LDL, καθώς ονομάζεται και “καλή” χοληστερόλη. Βοηθά στην επιστροφή της LDL στο ήπαρ, προκειμένου από εκεί αυτή να αποβληθεί.

Εάν η LDL χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή και η HDL χοληστερόλη είναι πολύ χαμηλή, οι λιπαρές εναποθέσεις θα μπορούσαν να συσσωρευτούν στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό δυσκολεύει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών, προκαλώντας ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο!

Πώς η χοληστερόλη συνδέεται με τον συχνό πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Ο συχνός πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού θα μπορούσε να είναι ένδειξη υψηλής χοληστερόλης.

Η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή γύρω από το κεφάλι προκαλεί πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από την πλάκα χοληστερόλης. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η LDL χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή, είναι με εξετάσεις αίματος από έναν επαγγελματία υγείας.

Ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού δεν είναι το μοναδικό σημάδι υψηλής LDL χοληστερόλης. Πρέπει επίσης να προσέχετε τον πόνο στα χέρια και τα πόδια, καθώς και το συχνό “μυρμήγκιασμα” στα άκρα.

Η συσσώρευση LDL χοληστερόλης μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια. Αυτό φυσικά προκαλεί πόνους. Το μυρμήγκιασμα προκύπτει επειδή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζουν τη ροή του αίματος.

Ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά και τον εγκέφαλο. Μία τέτοια είναι η στεφανιαία νόσος. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ναυτία, ακραία κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο λαιμό, τη γνάθο και την πλάτη, καθώς και μούδιασμα στα κάτω άκρα.

Επιπλέον, άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή LDL χοληστερόλη είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και περιφερική αρτηριακή νόσος.

Πηγές: iatropedia.gr



agrinio24.gr