Πέντε χρόνια από το πραξικόπημα στην Τουρκία

H Τουρκία γιόρτασε την Ημέρα της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ενότητας με μία σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, για τα πέντε χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ένα πραξικόπημα, το οποίο ακόμη και σήμερα παραμένει στη σκιά συνομωσιολογίας, με αρκετούς να θεωρούν ότι ο μόνος ωφελημένος από αυτό, ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν.

Εκείνο το βράδυ σκοτώθηκαν συνολικά 251 άνθρωποι και περίπου δύο χιλιάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν.

Μπορεί οι αξιωματούχοι να επανέλαβαν χθες «την αποφασιστικότητα του έθνους να συνεχίσει τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας σε όλες της, τις μορφές» όπως επισήμαναν τα κυβερνά ηθικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Που δίνουν αφορμές για άλλου είδους σκέψεις…

Από τότε που έγινε η προσπάθεια πραξικοπήματος, ο Ερντογάν διώκει μαζικά φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν, και μέχρι τώρα πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί.

Ο Ερντογάν τότε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «ευλογία Θεού» και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Σερτζίν Τανρικουλού, βουλευτής του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, θεωρεί -σε δηλώσεις του- πως αυτός ήταν ένας τρόπος για να «ανακατέψει και πάλι την τράπουλα ο Ερντογάν»

Αντί να ενισχύσει τη δημοκρατία, ο Ερντογάν δημιούργησε ένα ακόμα πιο αυταρχικό καθεστώς.

Ο Σερτζίν Τανρικουλού, ήταν και μέλος της επιτροπής διαλεύκανσης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το πραξικόπημα, και με αυτή την ιδιότητα έμαθε πολλά, αλλά είδε ακόμη περισσότερα, που του επέτρεψαν να έχει άποψη.

Σήμερα επιρρίπτει ευθύνες στο κυβερνών κόμμα AKP υποστηρίζοντας  πως παρεμπόδισε τη διαφώτηση των γεγονότων και των πραγματικών περιστατικών.

Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι οι αρμόδιοι, σύμφωνα με τον Τανρικουλού, όπως ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και σημερινός υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, δεν πήγαν ποτέ να καταθέσουν. Και αυτό από μόνο του δίνει τροφή για σενάρια, που θέλουν τον Ερντογάν να είναι πίσω από όλη την ιστορία, ή να την πληροφορήθηκε εγκαίρως και να την χρησιμοποίησε υπέρ του…

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είχαν πληροφορίες για το πραξικόπημα. Αυτός ήταν και ένας λόγος υποστηρίζουν, που οι πραξικοπηματίες οι οποίοι είχαν σχεδιάσει να γίνει το πραξικόπημα μέσα στη νύχτα, τελικά το έκαναν το απόγευμα.

Δεν θα συγχωρήουμε ποτέ τους προδότες!

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπληρώσουμε τους γενναίους που, μέσω των θυσιών τους εκείνη τη σκοτεινή νύχτα, έφεραν ένα φωτεινό πρωί για το έθνος και τη δημοκρατία μας», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το έθνος «δεν θα συγχωρήσει ποτέ τους προδότες».

«Αυτό το έθνος δεν θα συγχωρήσει ποτέ την προδοσία, τους προδότες και εκείνους που στέκονται πίσω από τους προδότες», δήλωσε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα για να τιμήσει τα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα δικαστήρια έχουν μέχρι στιγμής καταδικάσει σχεδόν 4.500 άτομα, επιβάλλοντας ποινές ισόβιας κάθειρξης σε σχεδόν 3.000 από αυτά

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε μια σειρά ομιλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εγκαινίασε το «μουσείο δημοκρατίας» όπου παρουσιάζονται τα κύρια γεγονότα της νύχτας που «άλλαξαν τη μοίρα της Τουρκίας».

Το Μουσείο Δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου βρίσκεται απέναντι από το Προεδρικό Συγκρότημα, για να υπενθυμίσει στους επισκέπτες το πνεύμα της ενότητας των Τούρκων που απέτρεψε την απόπειρα πραξικοπήματος, αναφέροντας επίσης τις ύπουλες προθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας FETÖ.

Ο Ερντογάν περιηγήθηκε στο μουσείο με μια ομάδα πολιτικών ηγετών υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του ομιλητή του κοινοβουλίου Mustafa Şentop, του αντιπροέδρου Fuat Oktay και του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) Devlet Bahçeli. Παρόντες ήταν επίσης συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα του πραξικοπήματος, και βετεράνοι.

Μετά τα εγκαίνια, ο πρόεδρος δήλωσε σε εκδήλωση μνήμης στο Προεδρικό Συγκρότημα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι σε εγρήγορση ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδιαίτερα την Τρομοκρατική Ομάδα των «Γκιουλενιστών» (FETÖ) που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία βίαια πριν από πέντε χρόνια.

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου και το τελευταίο μέλος της FETÖ «εξουδετερωθεί», τιμωρηθεί και διαγραφεί από τα αρχεία», είπε ο Ερντογάν.

Η FETÖ και ο ηγέτης της με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Fetullah Gülen ενορχήστρωσαν το ηττημένο πραξικόπημα το 2016, στο οποίο 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.734 τραυματίστηκαν.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ανταποδώσουμε στους γενναίους που, μέσα της θυσίας τους εκείνη τη σκοτεινή νύχτα, έφεραν ένα (φωτεινό) πρωινό για το έθνος και τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Μέσω της αντίστασής την 15η Ιουλίου, οι πολίτες μας όχι μόνο απέτρεψαν μια απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και απέτρεψαν μια απόπειρα κατοχής της χώρας μας».

Η FETÖ κατηγορείται επίσης ότι βρίσκεται πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης στους τουρκικούς θεσμούς, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Απευθυνόμενος στο έθνος σε μια ξεχωριστή τηλεοπτική εκπομπή, ο Ερντογάν είπε ότι τρομοκρατικές ομάδες και εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν θα μπορέσουν ποτέ να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους, καθώς οι Τούρκοι δεν θα τους άφηναν, όπως αποδείχθηκε τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ