Το άγχος είναι κάτι που βιώνουµε όλοι µας κάποιες στιγµές.  Το άγχος «αναπτύσσεται» όταν αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση ως απειλητική. Συχνά συνδέεται με καταστάσεις που είναι δύσκολο να χειριστούμε.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος είναι πολύ συχνά. Υπολογίζεται ότι ένα 10% περίπου στο γενικό πληθυσμό συμβουλεύεται κάποια στιγμή γιατρό, γιατί αισθάνεται άγχος, ένταση ή ανησυχία.

Υπολογίζεται επίσης ότι μεταξύ 2% και 4% του γενικού πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του παρουσιάζει κάποια αγχώδη διαταραχή. Επομένως οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές δηλαδή που σχετίζονται με το άγχος, θεωρούνται οι πιο συχνά ανευρισκόμενες διαταραχές στο γενικό πληθυσμό.

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος:

1. Κάντε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτούμε τα καλά στην ζωή μας όταν η πίεση και ο φόβος αυξάνεται. Όμως, δείχνοντας ευγνωμοσύνη για τα μικρότερα πράγματα, όπως ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σας και να μειώσει το άγχος, υποστηρίζει η Δρ. Gail Saltz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine.

2. Ξεκουραστείτε

«Ο ύπνος είναι η δική σας υπερδύναμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο νευροεπιστήμονας Δρ. Matthew P. Walker. Σύμφωνα με μια από τις μελέτες του για τον ύπνο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Reviews Neuroscience, εκείνοι που στερούνται ύπνου ήταν πιο αντιδραστικοί σε συναισθηματικά αρνητικά ερεθίσματα, από εκείνους που είχαν κοιμηθεί αρκετά την προηγούμενη νύχτα.

3. Περισσότερο πράσινο

Το να περνάμε χρόνο στην φύση έχει μια βαθιά επίδραση στην ψυχολογία μας. Σύμφωνα με μελέτη στο International Journal of Environmental Health Research, ακόμη και 20 λεπτά σε ένα πάρκο είναι αρκετά για να ενισχύσουν το ψυχικό wellbeing.

4. Τεντώστε και χαλαρώστε τους μυς

Μία από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές χαλάρωσης είναι το τέντωμα και στην συνέχεια το χαλάρωμα των μυών. Για να τα καταφέρετε τεντώσετε τους μυς για πέντε έως δέκα δεύτερα και έπειτα απελευθερώστε τους, δημιουργώντας μια σχεδόν στιγμιαία αίσθηση χαλάρωσης.

«Αυτή η πρακτική μειώνει το άγχος μέσω της σύνδεσης νου-σώματος. Οταν αισθανόμαστε πολύ άγχος, τεντώνουμε το σώμα μας», λέει η Δρ. Gail Saltz. «Και όταν τεντώνουμε το σώμα μας, ενισχύεται το μήνυμα στο μυαλό για να τονιστεί. Είναι ένα σήμα φυσιολογικής διέγερσης. Κάνοντας ό, τι μπορείτε για να χαλαρώσετε το σώμα σας βοηθά να χαλαρώσετε το μυαλό σας» καταλήγει.



agrinio24.gr