Όλοι οι γονείς αναρωτιούνται για ποιο λόγο τα παιδιά τους δεν τους ακούν, όταν τους ζητούν  να κάνουν κάτι ή όταν τους απευθύνουν μια ερώτηση. Πόσες φορές δεν έχετε εκνευριστεί, επειδή χρειάστηκε να επαναλάβατε κάτι ξανά και ξανά μέχρι το καμάρι σας να σας απαντήσει και πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε μήπως τελικά έχει κάποιο πρόβλημα με τα αυτάκια του, γιατί διαφορετικά δεν γίνεται να δεχτείτε ότι σας αγνοεί τόσο απροκάλυπτα.

Κι όμως, αν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να σας ακούνε, πρέπει απλά να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες:

-Όταν απευθύνεστε στο παιδί σας φροντίστε να μην ασχολείστε ταυτόχρονα και με αλλά πράγματα. Αν σταματήσετε ό,τι κάνετε, τότε θα σταματήσει και το παιδί αυτό που κάνει και θα προσέξει τι του λέτε, γιατί θα θεωρήσει ότι είναι σημαντικό.

-Μόλις κερδίσετε την προσοχή του παιδιού, πείτε του ξεκάθαρα τι θέλετε από εκείνο, χωρίς πολλά λόγια. Σιγουρευτείτε ότι, αφού σας απαντήσει, θα ξεκινήσει αμέσως να κάνει αυτό που του ζητήσατε. Αν σας πει το γνωστό <<σε λίγο>> ή δείτε ότι χρονοτριβεί, ξεκαθαρίστε πως αυτό που ζητάτε πρέπει να γίνει τώρα.

-Αν, παρ’όλα αυτά, το παιδί συνεχίζει να σας αγνοεί, μην επαναλαμβάνετε συνεχώς αυτό που θέλετε, γιατί το μόνο που πετυχαίνετε είναι να νομίζει το παιδί πως του γκρινιάζετε. Πείτε το μία ακόμα φορά και τέλος.

-Αν το παιδί συνεχίζει να μη σας ακούει εξηγείστε του ότι για τη συμπεριφορά του υπάρχουν και συνέπειες. Αν, για παράδειγμα, κάνει κάποιο θόρυβο και σας ενοχλεί, ζητήστε του να σταματήσει. Αν συνεχίζει, πείτε του ότι αν δεν σταματήσει, θα του πάρετε το αντικείμενο, με το οποίο κάνει τον θόρυβο. Αν πάλι δεν σας ακούει, πάρτε το αντικείμενο χωρίς περιστροφές και εξηγήστε του πώς αυτό που κάνατε ήταν αποτέλεσμα της δικής του συμπεριφοράς.

Τέλος, αν το παιδί συμμορφώνεται αμέσως με τις υποδείξεις σας και σας ακούει, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε.

Πηγή: mother.gr



agrinio24.gr