Πώς ξεχωρίζουμε το άγχος από το στρες

Μολονότι το στρες και το άγχος βρίσκονται στο ίδιο φάσμα και πυροδοτούνται από την ίδια χημική διεργασία στον εγκέφαλο, στην πραγματικότητα είναι διαφορετικές «οντότητες». Η αναγνώριση των συναισθημάτων και των συμπτωμάτων που νιώθεις είναι το πρώτο βήμα για να τα αντιμετωπίσεις και να αισθανθείς καλύτερα.

Το στρες

Το στρες είναι η σωματική αντίδραση στις πιέσεις και τις υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Συνδέεται με την έκκριση αδρεναλίνης και μας βοηθά να διαχειριστούμε μια νέα ή μια απαιτητική κατάσταση που μπορεί να προκύψει. Όταν, όμως, το στρες παραμένει για πολύ καιρό και αρχίζει να επηρεάζει τη σωματική και την πνευματική υγεία μας, τότε αρχίζει να γίνεται προβληματικό. Σε αυτό το σημείο έρχεται στο προσκήνιο το άγχος και το παροδικό στρες μετατρέπεται σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση που καταλαβαίνεις την αρνητική της επίδραση στο σώμα σου.

Το άγχος

Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας ή φόβου και σχεδόν πάντα συνοδεύεται από συναισθήματα και σκέψεις επικείμενης καταστροφής. Η πηγή αυτής της ανησυχίας δεν είναι πάντοτε γνωστή ή αναγνωρισμένη (συνειδητή για το άτομο) και σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε αυξανόμενη αρνητική σκέψη και διαστρεβλωμένη “ερμηνεία” των εμπειριών της καθημερινότητας.

Άγχος όμως είναι και ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας που μπορεί να είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Μπορεί να το βιώσει ο καθένας από εμάς όταν αντιμετωπίζει μια αγχωτική κατάσταση, για παράδειγμα, πριν από μια εξέταση ή μια συνέντευξη για δουλειά, όταν περιμένουμε σημαντικά ιατρικά αποτελέσματα, ή όταν πάσχουμε από ένα σοβαρό νόσημα, ή όταν προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα δεδομένα μιας χρόνιας πάθησης.

Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος όταν αντιμετωπίζουμε κάτι δύσκολο ή επικίνδυνο και γενικά το ήπιο άγχος μπορεί να είναι μια θετική και χρήσιμη εμπειρία».

Πώς να τα ξεχωρίσεις:

Μια κύρια ένδειξη αυξημένου στρες είναι η κλιμάκωση του ρυθμού των παλμών σου. Η διαφοροποίηση μεταξύ άγχους και στρες μπορεί να είναι δύσκολη, αφού οι φυσικές μακροπρόθεσμες εκδηλώσεις του άγχους κυρίως περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως μειωμένη ενέργεια, γαστρεντερική δυσφορία, αϋπνία, χαμηλή ανοσία και ίσως και κατάθλιψη που μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο στρες.

Στο άγχος, ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά είναι πιο συνεπή, σταθερά σχεδόν στην καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει, χωρίς καν να υπάρχουν καταστάσεις ή ερεθίσματα που θα τα πυροδοτήσουν».

Εάν αντιληφθείς ότι υποφέρεις από έντονο άγχος, συμβουλέψου τον παθολόγο σου.


agrinio24.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ