Σεισμός – Ελασσόνα: Ζημιές σε τουλάχιστον 30 σπίτια – Ισχυροί μετασεισμοί (vids)

Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί καταγράφονται αρκετές ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6R που σημειώθηκε στην Ελασσόνα.

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Μεγάλες ζημιές έχουν καταγραφεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και για την ακρίβεια στα χωριά που βρίσκονται νότια του Δήμου Τυρνάβου.

Μάλιστα, στο Μεσοχώρι κατέρρευσε εκκλησία. Στο Δαμάσι σημειώθηκαν ζημιές και στο σχολείο, όπου έπεσε μεσοτοιχία, αλλά ευτυχώς είχαν απομακρυνθεί οι μαθητές.

Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε στις 3:00 μ.μ. ότι:

– Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών.

– Σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

– Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.

– Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους.

– Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» (Δήμοι, Υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις) και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια υπουργεία.

Την ίδια ώρα, σώθηκε ο εγκλωβισμένος τετραπληγικός άνδρας που βρέθηκε κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού του στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, μετά τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλη τη Θεσσαλία και έγινε αισθητός και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

https://twitter.com/Marka149133376/status/1367064741051588611

Ο δήμαρχος της Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, ήταν μπροστά στον απεγκλωβισμό του τετραπληγικού ανθρώπου που βρέθηκε ζωντανός.

Ο ίδιος ανέφερε σε τηλεφωνική του σύνδεση στην ΕΡΤ πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στα χωριά της Ποταμιάς αλλά και ένα σχολείο στο Βλαχογιάννι με ρωγμές».

«Είμαστε μπροστά σε περιστατικά και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις ζημιές. Δεν έχουμε πληροφορίες για άλλους εγκλωβισμούς. Τις επόμενες εικόνες θα έχουμε και εμείς πλήρη εικόνα για πιθανούς τραυματισμούς», τόνισε.

«Θα οργανώσουμε όλα τα δημοτικά κτήρια και θα είναι διαθέσιμα για όλους τους κατοίκους που είναι έξω από τα σπίτια του», πρόσθεσε.

Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μεγάλη δόνηση που τους φόβισε αρκετά.

https://youtube.com/watch?v=Z6zjDt5HsSM

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο που μίλησε στην ΕΡΤ, «αναμένεται ισχυρή μετασεισμική ακολουθία». Συμπλήρωσε πως «είναι αδύνατον να γίνει μάθημα σε σχολείο, όπου ανά 10 λεπτά θα ‘χορεύουν’ όλα γύρω από τους μαθητές».

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στο νομό ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για τρεις ελαφρά τραυματίες από τον σεισμό.

Προβλήματα με τις τηλεπικοινωνίες στον Βόλο

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Για 6,3 Ρίχτερ κάνει λόγο το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ

Στα 6,3 Ρίχτερ αποδίδει τον σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Στις χώρες που επηρεάζονται αναφέρει τις: Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ