Σερβία – Covid 19: Σε χαμηλά επίπεδα οι εμβολιασμοί

Αν και η Σερβία κατείχε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο την πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασμένων, σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ έχουν δοθεί 86,8 δόσεις ανά εκατό κατοίκους, στην Σερβία ο δείκτης αυτός κυμαίνεται στις 74,1 δόσεις.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό ‘Ανα Μπρνάμπιτς, το ποσοστό εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών ανέρχεται στο 48,4%, γεγονός που δεν εξασφαλίζει την προστασία του πληθυσμού, όπως ανέφερε η ίδια. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρονται σε ιδιαίτερη ανησυχία καθώς η προσέλευση του κόσμου έπεσε κατακόρυφα με τους εμβολιασμούς να μην ξεπερνούν τους 5.000 ημερησίως.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικρή ανταπόκριση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή πορεία την επιδημιολογικής κατάστασης, την διάδοση της λανθασμένης εντύπωσης ότι η πανδημία δεν αφορά τους νέους αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η πολιτική ηγεσία κατά την διαχείριση της κρίσης.

Ανασταλτικά λειτούργησε επίσης και το γεγονός ότι στην Σερβία δεν επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού για οικονομικούς λόγους, ενώ οι αρχές επιδείκνυαν ανοχή στην παραβατική ως προς τα υγειονομικά μέτρα συμπεριφορά ακόμη και κατά την περίοδο που έφταναν τα 8.000 τα ημερήσια κρούσματα.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι, ακόμη και η δυνατότητα να μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες όποτε θέλουν όπως και η επιλογή του εμβολίου προκάλεσε χαλάρωση σε πολλούς οι οποίοι ανέβαλαν τον εμβολισμό τους.

Στην Σερβία ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί έξαρση της πανδημίας με δεδομένο ότι δεν έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εντοπίστηκαν μόνο δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τα οποία απομονώθηκαν. Τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 110 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν τρεις ασθενείς από επιπλοκές του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 286 ασθενείς εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας εκτιμά ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει, πιθανότατα, μετά από μία εβδομάδα όταν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 τα ημερήσια κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ