Σε περίπτωση διαζυγίου ποιος κρατά τον σκύλο; Συνεπιμέλεια εξετάζει η Ισπανία

Όσοι έχουν κατοικίδια γνωρίζουν καλά ότι γίνονται γρήγορα μέλη της οικογένειας. Μέχρι σήμερα σε περίπτωση διαζυγίου ο σκύλος ή η γάτα έμεναν με αυτόν, που επέμενε περισσότερο να αναλάβει την φροντίδα τους. Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν, αφού ήδη στην Ισπανία εξετάζεται ένα νέο νομοσχέδιο για την επίλυση αυτής της διαμάχης, το οποίο αναγνωρίζει τα κατοικίδια ως «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία» και όχι απλά «ιδιοκτησία».

Το νομοσχέδιο, το οποίο το Κοινοβούλιο αποδέχθηκε να εξετάσει, «ορίζει τα κριτήρια στα οποία τα δικαστήρια θα πρέπει να βασίζονται για να αποφασίσουν σε ποιον θα ανατίθεται η φροντίδα του ζώου, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία του», επισημαίνεται στο έγγραφο που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, της κυβέρνησης συνασπισμού της Ισπανίας. Η γάτα, το ψάρι ή το πτηνό θα μπορούν επίσης να τελούν υπό συνεπιμέλεια.

Έως σήμερα, η επιμέλεια των ζώων συντροφιάς σε περίπτωση διαζυγίου «αποτελούσε αντικείμενο αντιπαράθεσης στα δικαστήριά μας», επισημαίνεται στην πρόταση τροποποίησης του Αστικού Κώδικα.
Τα ζώα θα θεωρούνται επίσης «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία» και όχι πλέον «ιδιοκτησία και πράγματα», σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών.

Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει τον Αστικό Κώδικά τους για να αναγνωρίσουν τον ζωντανό και ευαίσθητο χαρακτήρα των ζώων, όπως η Γαλλία το 2015, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Πορτογαλία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euroweeklynews.com

vradini.gr


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ