Στις 48,8 μονάδες ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη

Τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της COVID-19 συνέχισαν να σφυροκοπούν τον τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη, αλλά οι ελπίδες για ευρύτερη κυκλοφορία των εμβολίων οδήγησαν την αισιοδοξία σε υψηλό τριών ετών, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η εταιρία IHS Markit και ο οποίος θεωρείται καλό βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, αυξήθηκε στις 48,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 47,8 του Ιανουαρίου, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 48,1 μονάδων αλλά πιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η αύξηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη ανάπτυξη στη μεταποίηση που ανήλθε σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς τα περισσότερα εργοστάσια στις 19 χώρες της ευρωζώνης παρέμειναν ανοικτά μετά την εκ νεου επιβολή περιορισμών για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις ανάγκασαν τους χώρους φιλοξενίας και διασκέδασης να παραμείνουν κλειστοί και κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

«Η μικρή ανοδική αναθεώρηση στον σύνθετο δείκτη PMI της ευρωζώνης συνεχίζει να τον διατηρεί (σε επίπεδα) που συνάδουν με μια ακόμα συρρίκνωση του ΑΕΠ το Α’ τρίμηνο», σχολίασε η Τζέσικα Χιντζ, από την Capital Economics. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τα δυο πρώτα τρίμηνα του 2020 και, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα, θα καταγράψει συρρίκνωση και πάλι το τέταρτο καθώς και το τρέχον τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, που επηρεάστηκε και περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στις 45,7 από τις 45,4 μονάδες του Ιανουαρίου και συγκριτικά με τις 44,7 μονάδες της αρχικής εκτίμησης αν και παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία ανοσοποίησης σημαδεύτηκε από μειώσεις στις υποσχεθείσες ποσότητες εμβολίων, από καθυστερήσεις στην κυκλοφορία τους καθώς και από κάποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Ωστόσο υπάρχουν προσδοκίες ότι αυτά θα επιλυθούν και ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που μετρά το κλίμα αισιοδοξίας, ανέκαμψε στις 67,0 από τις 64,2 μονάδες.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ