Συνέντευξη με την Στέλλα Σαμαρά: Μας μιλάει για την καλλιτεχνική της πορεία και τα μελλοντικά της σχέδια!!

Η Στέλλα Σαμαρά μιλάει στο agrinio24.gr για την ίδια, την καλλιτεχνική της πορεία και τα μελλοντικά της σχέδια:

Στέλλα, σε καλωσορίζουμε. Θα θέλαμε, με χαρά, να μάθουμε μερικά πράγματα για σένα και την καλλιτεχνική σου πορεία μέχρι τώρα.

Το μόνο που σκέφτομαι πως έχω καταφέρει μέχρι τώρα, είναι να συνυπάρχω σε μουσικούς χώρους με αξιόλογους ανθρώπους, που αγαπούν με την ψυχή τους αυτό που κάνουν… Είτε είναι η συγγραφή στίχων, είτε η μουσική σύνθεση, είτε το τραγούδι. Αυτό μένει εν τέλει, φανεί-δε φανεί. Να συλλέγεις όμορφες στιγμές. 

 • Γεννήθηκες στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που δεν στερείται μουσικών ταλέντων. Εσύ δραστηριοποιήθηκες στην πόλη σου; Πώς  ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Μέχρι στιγμής, δεν έχω τραγουδήσει ποτέ στην πόλη μου, όσο παράλογο κι αν ακούγεται. Έφυγα από τη Θεσσαλονίκη όταν ενηλικιώθηκα κι από τότε πηγαίνω εκεί μόνο για να δω τους δικούς μου ανθρώπους. 

Με τη μουσική ξεκίνησα να ασχολούμαι από παιδάκι, όπως τα περισσότερα παιδάκια. Τραγουδούσα ∙ αυτό ήταν που με έκανε χαρούμενη. Όταν βρισκόμουν στη Β’ δημοτικού, με άκουσε κατά τύχη να τραγουδάω ο δάσκαλος μίας χορωδίας, ο οποίος επέμεινε να συμμετέχω κι εγώ σε όσα διοργάνωναν. Έπειτα, στα μέσα του δημοτικού ξεκίνησα μαθήματα πνευστών και κιθάρας και αφότου πέρασα στη σχολή μου, ξεκίνησα και μαθήματα πιάνου.

 • Γράφεις στίχους και μουσική. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που δημιουργείς ένα τραγούδι; Ο στίχος οδηγεί τη μουσική ή η μουσική τον στίχο;

Για μένα νομίζω πως ισχύει το πρώτο. Γράφω τους στίχους κι έπειτα γράφω τη μουσική. Αυτή είναι συνήθως η σειρά που ακολουθώ. Αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί και το ανάποδο. Μπορεί όμως και κάποιες φορές να γράψω κάποιους στίχους στους οποίους συνειδητά δε θέλω να βάλω μουσική ή μουσική στην οποία δε θέλω να προσθέσω στίχους.

Screenshot 9389

 • Θέλεις να βάλεις μια ταμπέλα στη μουσική σου ή απλά εξωτερικεύεις αυτό που λέει η ψυχή σου κάθε φορά;

Δε μου αρέσουν οι ταμπέλες γενικότερα. Το γεγονός ότι επιλέγω να εστιάσω σε κάποια συγκεκριμένα είδη μουσικής, δε σημαίνει ότι δε θα ήθελα να γράψω τραγούδια άλλων ειδών, ακόμη κι αν δεν ήμουν εγώ που θα τα ερμήνευα. Η ψυχή παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε κάθε περίπτωση. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν…

 • O στίχος είναι βιωματικός;

Κάποιες φορές ναι, κάποιες φορές όχι. Εξαρτάται από την περίσταση.

 • Πότε έγραψες το πρώτο σου τραγούδι και πώς αισθάνθηκες όταν το άκουσες ηχογραφημένο;

Το πρώτο μου τραγούδι το έγραψα όταν ήμουν 14. Δεν το ηχογράφησα ποτέ σε στούντιο. Το είχα ηχογραφήσει όμως με φωνή και κιθάρα στο κινητό μου. Αισθανόμουν όμορφα όταν το άκουγα τότε, γιατί άκουγα ουσιαστικά όσα υπήρχαν μέσα μου κι έψαχνα κάποιον τρόπο για να τα εξωτερικεύσω.

 • Πότε και ποιο τραγούδι ήταν η πρώτη επίσημη κυκλοφορία σου;

Αρχικά, το «Είναι πάντα κάτι δειλινά», ηχογραφήθηκε από μία συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2013 και πρωτοκυκλοφόρησε σε cd μαζί τις υπόλοιπες ηχογραφήσεις της συναυλίας αυτής. Δεν υπήρχε όμως κάπου ψηφιακά. Ουσιαστικά, η πρώτη επίσημη κυκλοφορία τραγουδιού μου, ήταν το «Της ζωής μου το χρυσάφι» το καλοκαίρι του 2018 από τη Heaven.

Screenshot 9390

 • Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες και γνωριμίες που έκαναν τη διαφορά στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Πολλές φορές υπάρχει μία παρανόηση στην έκφραση «τι έκανε τη διαφορά στην πορεία σου», γιατί αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα κάτι που βοήθησε μόνο τη δουλειά σου. Μπορεί να είναι κάτι που βοήθησε πρώτα απ’ όλα την ψυχή σου. Εκεί εστιάζω συνήθως. Την ψυχή μου λοιπόν, τη βοήθησε αρχικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τις συναυλίες που διοργάνωνε μέσω της Στέγης Γραμμάτων, όπου με επέλεγε να συμμετέχω και να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής. Έπειτα, ο Δημήτρης Βραχνός, ο οποίος αποτέλεσε το βασικότερο λόγο που με έκανε να πιστέψω στον εαυτό μου -σε μία περίοδο που κανένας άλλος δεν πίστευε- και να πάρω την απόφαση να έρθω στην Αθήνα για να κυνηγήσω το όνειρό μου. Στη συνέχεια, η ύπαρξη του Μάνου Ελευθερίου στη ζωή μου, ήταν η αιτία που έμεινα εδώ για να προσπαθήσω και δεν τα παράτησα. Τώρα πια, υπάρχουν οι άνθρωποι της Heaven που με στηρίζουν και με βοηθάνε όσο μπορούν σε ό,τι επιχειρώ να κάνω.

 • Από το 2018 ανήκεις στο δυναμικό της Heaven Music. Νομίζεις ότι ένα δυνατό label δίνει μια παραπάνω ώθηση στο να προβληθεί η δουλειά σου;

Φυσικά, όμως από εκεί και πέρα υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

 • Ποιες είναι οι κυκλοφορίες που έχεις κάνει μέχρι τώρα με τη Heaven Music;

Με τη Heaven έχω κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 4 τραγούδια: «Της ζωής μου το χρυσάφι», «Δήλωσα παραίτηση», «Σ’ έχω χάσει πια» και «Ραντεβού σε κάποιο αστέρι».

 • Συναυλιακά ποια ή ποιες εμφανίσεις μπορείς να ξεχωρίσεις;

Τον τελευταίο καιρό, μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό μία συναυλία που είχαμε μαζί με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ τον Ιούλιο του 2020, στις παλιές φυλακές του Ωρωπού. Εκεί ήταν το μέρος όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν για τις πολιτικές τους ιδέες, προσωπικότητες  όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Ανδρέας Λεντάκης. Η εκδήλωση αυτή λοιπόν, γινόταν επειδή οι ‘τότε’ φυλακές, επρόκειτο να μετατραπούν σε Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού. Νομίζω πως για μένα αυτή ήταν η πιο φορτισμένη συναισθηματικά εμφάνιση που είχα μέχρι τώρα.

Screenshot 9391

 • Έχεις επισκεφτεί ποτέ την περιοχή μας για κάποια συναυλία

Δεν έχει τύχει να την επισκεφτώ γενικότερα, θα ήθελα όμως κάποια στιγμή!

 • Έχεις κάποιο φύλακα-άγγελο; Κάποιον ή κάτι που να σε καθοδηγεί να κάνεις κάθε φορά το σωστό;

Έχω πολλούς φύλακες αγγέλους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάνω πάντα το σωστό… Μάλλον, δεν ξέρω αν έχω κάνει και πολλά «σωστά» στη ζωή μου μέχρι τώρα. Ξέρω πως έχω κάνει όσα ήθελα είτε ήταν σωστά, είτε ήταν λάθη και δεν τα μετανιώνω.

 • Αναπόφευκτα δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω πόσο πολύ σε έχει επηρεάσει το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να έχει εδώ και πολύ καιρό την άμεση επαφή με το κοινό.

Στην πρώτη καραντίνα σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να ξεκουραστώ και λίγο. Δεν το είχα πάρει τόσο κατάκαρδα. Πλέον, από τη χιλιοστή καραντίνα κι έπειτα, νομίζω ότι άρχισε να με επηρεάζει πολύ. Σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες που δυσκολεύουν την κατάσταση, ούτε αυτό το καλοκαίρι θα μπορέσω να τραγουδήσω… Οπότε, πραγματικά δεν ξέρω πώς περιγράφεται αυτό το συναίσθημα. Είναι σαν να έχεις ένα κενό που δε μπορείς να διαχειριστείς κάποιες φορές.

 • Το επόμενο δισκογραφικό σου βήμα να το περιμένουμε σύντομα; Υπάρχει κάτι έτοιμο που περιμένει να βγει;

Ναι, πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να κυκλοφορήσει το τραγούδι «Είναι πάντα κάτι δειλινά», που ανέφερα και παραπάνω, σε ενορχήστρωση του Γιώργου Καζαντζή. Υπάρχουν και άλλα πλάνα, αλλά προς το παρόν δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Στέλλα, σ’ ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξή μας και σου ευχόμαστε να είσαι καλά και όλα να σου πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει!


Πηγη

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ