Συρεγγέλα: Στοχευμένες πολιτικές ισότητας των φύλων σε όλο το φάσμα σταδιοδρομίας

Στην  αναγκαιότητα πλέον από όλους για μια κοινή προσπάθεια, μέσα από νέες προσεγγίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα γυναικών σε όλο το φάσμα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, εστίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία  Συρεγγέλα, στη  διαδικτυακή συνάντηση, κατά την οποία ανακοίνωσε  την πρωτοβουλία της,  για τη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες – #GIL4W».

Η πρωτοβουλία στοχεύει αφενός στην θεματική συνεργασία κυβερνητικών και κοινωνικών φορέων και φορέων της αγοράς, αφετέρου στη δέσμευσή τους ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας δεν θα προκαλεί αύξηση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας.

Η δημιουργία του θα βασιστεί στο μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ ο συνεργαζόμενος οργανισμός ECWT θα συνεργαστεί για την ανάπτυξή του μέσα από την μεταφορά τεχνογνωσίας από την αντίστοιχη εφαρμογή στην Νορβηγία.

«Η ανάγκη της εφαρμογής στοχευμένων πολιτικών ισότητας των φύλων αποτελεί το πρώτο βήμα για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων και συμμετοχής στην 4η Βιομηχανική επανάσταση», υπογράμμισε η  κ. Συρεγγέλα.

Συγκεκριμένα, η  πρωτοβουλία αποσκοπεί μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων που θα ενισχύουν την προσέλκυση περισσότερων των κοριτσιών σε σπουδές σε STEM και θα στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών σε επιχειρήσεις που θα βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.

Στη δημιουργία μια πλατφόρμας για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που θα βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ίση συμμετοχή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γυναικείο ταλέντο.

Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων πολιτικών με βάση το φύλο χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βάσει δεδομένων. Για το σκοπό αυτό, φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από το χώρο της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της απασχόλησης και των κοινωνικών φορέων αποφάσισαν ένα ισχυρό σχήμα με στόχο την υποστήριξη, την προώθηση και την διάχυση της πρωτοβουλίας αυτής.

Την υποστήριξή τους δήλωσαν με παρέμβασή τους η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα  Frode Overland Andersen, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών  Anne Havnør,  οι γενικοί γραμματείς  Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece,  Ιωάννης Σμυρλής, Εσωτερικών  Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Επίσης, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ  Σπύρος Πρωτοψάλτης, εκπρόσωπος του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας  Χρίστου Δήμα, ο νορβηγικός φορέας ECWT, ενώ συμμετείχαν τα ερευνητικά κέντρα «Αθήνα», «Δημόκριτος», «Παστέρ», «Φλέμινγκ», ΙΤΥΕ «Διόφαντος», ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ,

τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, εκπρόσωποι των εταιρειών Microsoft, Oracle, Cisco και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ