Τα… στοιχειωμένα κτίρια στην Ελλάδα! (pics+vids)

Από την αρχαιότητα, η χώρα μας έχει τους δικούς της στοιχειωμένους θρύλους γεμάτους από τρομακτικές ιστορίες που τρομάζουν και τους πιο θαρραλέους.

Σπηλιές, βίλες και νεοκλασικά που έχουν τη δική τους τραγική ιστορία, σήμερα χαρακτηρίζονται «στοιχειωμένα» λόγω των θρύλων που τα συνοδεύουν και των όσων αντικρίζουν εκεί οι λάτρεις του μεταφυσικού, όπως φωνές από το πουθενά, ήχοι από σύρσιμο, παράξενες φιγούρες και φαντάσματα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

Δεν είναι λίγοι στη χώρα μας εκείνοι που πιστεύουν στο μεταφυσικό, εξερευνώντας αρκετά συχνά τους συγκεκριμένους χώρους με ειδικά μηχανήματα, προκειμένου να εντοπίσουν μεταφυσικές οντότητες.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο στοιχειωμένα κτίρια στην ελληνική επικράτεια:

Σπηλιά του Νταβέλη – Πεντέλη

Η σπηλιά του Νταβέλη βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Πεντέλης, σε υψόμετρο 720μ. Πήρε το όνομά της από τον φοβερό λήσταρχο (αν και μερικοί θεωρούν ότι ο Νταβέλης αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη της σπηλιάς).

Στα δεξιά της εντυπωσιακής εισόδου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες πρωτότυπης τεχνογραφίας και το ασκητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα με μεταβυζαντινά έργα.

Μετά το 1990 η σπηλιά συνδέθηκε με μυστικιστικές τελετές (μέχρι και οι σατανιστές της Παλλήνης λέγεται ότι τη χρησιμοποιούσαν για τη μακάβρια δράση τους).

1624492550 42 Τα… στοιχειωμένα κτίρια στην Ελλάδα picsvids

Ήδη από πολύ παλιά, οι ξυλοκόποι και οι μελισσοκόμοι της Πεντέλης διηγούνταν παράξενες ιστορίες: αλλόκοτες μουσικές, εμφανίσεις αγγέλων και φαντασμάτων.

1624492551 550 Τα… στοιχειωμένα κτίρια στην Ελλάδα picsvids

Στα νεότερα χρόνια είναι συχνές οι αναφορές από τους κατοίκους της περιοχής για παράξενα φώτα στον ουρανό, μυστηριώδεις ήχους κλπ. Μέσα στη σπηλιά του Νταβέλη υπάρχουν μεγάλες ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο.

Ο πύργος των Ονείρων – Νέο Φάληρο                                            

Η συγκεκριμένη έπαυλη των 372 τετραγωνικών μέτρων, η οποία χτίστηκε τον 19ο αιώνα, είναι γνωστή στους λάτρεις του μεταφυσικού.

Αρκετοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι το σπίτι έχει μια περίεργη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Με τον πύργο ασχολήθηκε και η τηλεοπτική εκπομπή Πύλες του ανεξήγητου. Αναφορές τον χαρακτηρίζουν ως τον Πύργο των Ονείρων ή το σπίτι του μαύρου λύκου.

Τα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας: Αρχοντικά βγαλμένα από ταινίες τρόμου  (pics) - NEXT - Παράξενα | sport-fm.gr: bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πύργος ανήκε στην εμπορική οικογένεια Κουρτάλη. Ο Κωνσταντίνος Κουρτάλης ήταν ένας πολύ πλούσιος έμπορος υφασμάτων και το υφαντουργείο του βρισκόταν στην οδό Κάστορος 6. Ο γιος του Κυριάκος Κουρτάλης υπήρξε ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ακινήτου, του οποίου μοναδική φιλοδοξία ήταν να αποκτήσει ένα αξίωμα. Γι’ αυτό το λόγο οι φίλοι του και γείτονές του στο Ν. Φάληρο τον αποκαλούσαν “κύριο Δήμαρχο” ή “κύριο Υπουργό”. Άλλοι λένε πως ήθελε πολύ να γίνει τενόρος αλλά ο πατέρας του τον εμπόδισε, θεωρώντας το υποτιμητικό επάγγελμα. Οι γείτονες αναφέρουν πως έβγαινε συχνά στον εξώστη του σπιτιού και τραγουδούσε άριες φορώντας μια βρώμικη ρεπούμπλικα κι ένα παπιγιόν. Στα τελευταία του λένε πως τρελάθηκε και αφού έχασε όλη την περιουσία του, κλείστηκε μέσα στον πύργο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας

Σήμερα το σπίτι αυτό βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, παρόλο που έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο από το 1987. Τα πατώματα έχουν πέσει μερικώς, τμήματα της κεραμοσκεπής έχουν καταρρεύσει, η ξύλινη κουπαστή που συνδέει τον πρώτο με τον δεύτερο και εν συνεχεία με τον πύργο του τρίτου ορόφου τρίζει και είναι έτοιμη να σωριαστεί στο πάτωμα ενώ ένα τμήμα του σπιτιού έχει καταστραφεί από φωτιά. Το οικόπεδο 817 τετραγωνικών μέτρων έχει περιέλθει στο δημόσιο, λόγω οφειλών προς αυτό του Κυριάκου Κουρτάλη.

Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού – Μελίσσια

Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικούαπλώνεται σε μία έκταση 119 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πεντέλης. Πρόκειται για ένα επιβλητικό 5όροφο κτίριο 11.600 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο χτίστηκε το 1948, αρχικά ως σανατόριο για τους ναυτικούς.

Περί τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ξεκίνησε να λειτουργεί ως μονάδα παθήσεων θώρακα. Διέθετε τουλάχιστον 300 κλίνες, ενώ όλα τα δωμάτια ασθενών είχαν ιδιωτική τουαλέτα και εγκατάσταση κλιματισμού. Εν τέλει, το φθινόπωρο του 1975, η κυβέρνηση αποφάσισε να το μετατρέψει σε Γενικό Νοσοκομείο.

Το «νοσοκομείο φάντασμα» στα Μελίσσια - www.athensnow.gr

Μέσα σε μία νύχτα, το ΝΙΕΝ έκλεισε τις πύλες του, για να ανακαινιστεί. Ωστόσο, 7 χρόνια αφού είχε παύσει τη λειτουργία του υπό το πρίσμα του εκσυγχρονισμού, η πρόοδος των εργασιών ήταν ακόμα μηδενική. Στις αρχές του 1982, η κατασκευαστική εταιρεία αποσύρθηκε πλήρως από το έργο. Έτσι, το κτίριο αφέθηκε ολοκληρωτικά στην τύχη του.

Από τότε μέχρι σήμερα, το ΝΙΕΝ παραμένει εγκαταλελειμμένο.

Πρόσφατα, ενόψει της πανδημίας, εκφράστηκε η ιδέα να εξοπλιστεί με κλίνες ΜΕΘ. Παρόλα αυτά, καμία πρόταση για την αξιοποίησή του τελικά δεν ευοδώθηκε. Πλέον, το εσωτερικό του ΝΙΕΝ είναι ρημαγμένο από τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς. Κατά καιρούς, άστεγοι και τοξικομανείς βρίσκουν καταφύγιο στο αχανές υπόγειο του κτιρίου.

Εξερευνώντας το Εγκαταλελειμμένο Σαλέ Κυκλάμινα στην Πάρνηθα - YouTube

Με τα χρόνια, το νοσοκομείο ταυτίστηκε με θρύλους για μεταφυσικά φαινόμενα, ακόμα και με σατανικές τελετές. Τακτικοί θαμώνες του δεν είναι πια ασθενείς, αλλά οι αποκαλούμενοι «κυνηγοί φαντασμάτων», νυχτερινοί εξερευνητές και «παρατηρητές παράξενων φαινομένων».

Η όψη του κτιρίου -ειδικά το βράδυ- είναι απόκοσμη. Το πενταόροφο κτίριο, με την εντυπωσιακή θέα, θυμίζει σκηνικό ταινίας. Πόρτες, παράθυρα και σωλήνες έχουν ξηλωθεί. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι από γκράφιτι, ενώ στις άδειες αίθουσες αντηχούν θόρυβοι της φύσης ή οι φωνές των ανήσυχων επισκεπτών.

Βίλα Καζούλη – Κηφισιά

Η συγκεκριμένη έπαυλη χτίστηκε στις αρχές του 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας  Νικόλαο Καζούλη και ήταν η θερινή του κατοικία.

Το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς και καλύπτει μια έκταση 47 στρεμμάτων.

Τα περίτεχνα γλυπτά, οι μαρμάρινες σκάλες και η πρωτότυπη αρχιτεκτονική της αποτελούν ένα κτίριο κόσμημα που άντεξε στο χρόνο.

Βίλα Καζούλη: Η ιστορία του νεοκλασικού όπου βασάνιζαν αντιστασιακούς -  Γιατί θεωρείται «στοιχειωμένη» | in.gr

Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί στην έπαυλη, ανάμεσα τους και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’.

Το όμορφο νεοκλασικό χρησιμοποιήθηκε και ως τόπος γυρισμάτων για την ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη .

Το γεγονός ότι η βίλα της Κηφισιάς είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας, που κυριαρχούν τα φαντάσματα.

Τα υπόγεια περάσματα, οι ατελείωτοι διάδρομοι και τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος και ενισχύουν στους πιο εύπιστους τα διάφορα φανταστικά σενάρια.

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής το κτίριο καταλήφθηκε από τους Γερμανούς που εγκατέστησαν το φρουραρχείο των SS.

Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς.

Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας

Η περίεργη ιστορία της εκκεντρικής περσόνας της Δούκισσας της Πλακεντίας ήταν αρκετή προκειμένου να τροφοδοτήσει θρύλους οι οποίοι καλά κρατούν μέχρι σήμερα. Η γνωστή φιλελληνίδα που έφτασε μέχρι την Αθήνα για να ζήσει μόνιμα με την κόρη της έχτισε πολλά σπίτια, μεταξύ αυτών και τον συγκεκριμένο επιβλητικό Πύργο με όνομα «το Καστέλλο της Ροδοδάφνης» που η ίδια δεν πρόλαβε ποτέ να δει ολοκληρωμένο.

Πύργος Πλακεντίας, Πεντέλη | Trip2Athens.com

Όλα ξεκίνησαν όταν πέθανε η κόρη της. Ο πόνος της ήταν τόσο μεγάλος που την ταρίχευσε και την κράτησε στο σπίτι της στην οδό Πειραιώς. Όταν όμως το σπίτι της κάηκε και μαζί με αυτό και η σωρός της κόρης της, η Δούκισσα κλείστηκε στο σπίτι της στα Ιλίσια και λέγεται πως έγινε υπερβολικά δύστροπη και αντικοινωνική. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι θρύλοι που περιβάλλουν αυτήν και τους πύργους της.

Σύμφωνα με φήμες, πραγματοποιούσε μυστήρια συμπόσια με ύποπτους καλεσμένους και είχε ασπαστεί τον σατανισμό.

Βίλα Καλλέργη – Πικέρμι

Η Βίλα Καλλέργη στο Πικέρμι είχε τη δική της «στοιχειωμένη» ιστορία. Χωρίς καμία αμφιβολία, τα όσα εκτυλίχθηκαν κάποτε εκεί ενισχύουν όλες αυτές τις εικασίες αλλά και τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να ακούσει κάποιος σήμερα.

Το συγκεκριμένο κτίριο θεωρείται ότι κατασκευάστηκε ή στις αρχές του 20ου αιώνα ή στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν δημιούργημα και ιδιοκτησία του Περικλή Καλλέργη, επιστάτη της οικογένειας Σκουζέ.

Η Βίλα Καλλέργη είχε μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που σε καμία περίπτωση δεν περνούσε απαρατήρητη.

YouTube

Υπάρχουν λοιπόν δύο εκδοχές και σενάρια που βάζουν το σπίτι από την αρχή στην κατηγορία όσων είναι στοιχειωμένα ή μεταφυσικά. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή-θρύλο, ο Καλλέργης φαίνεται να δολοφόνησε τη γυναίκα του και ύστερα αυτοκτόνησε. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που θέλει τον Καλλέργη ανύπαντρο. Αυτές οι εικασίες ενισχύθηκαν αργότερα από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια Κατοχής η βίλα χρησιμοποιήθηκε από τον Ιταλικό στρατό ως τοπικό φρουραρχείο, στα υπόγεια της οποίας γίνονταν βασανιστήρια.

Όταν το σπίτι εγκαταλείφθηκε, ερήμωσε και άρχισε να είναι ένα κτίριο με γκρεμισμένους τοίχους και παράθυρα, άρχισαν να λέγονται διάφορα. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ουρλιαχτά, φωνές και παράξενους ήχους. Άλλοι λένε ότι όταν βρέθηκαν εκεί και ενώ η Βίλα Καλλέργη ήταν άδεια, άρχισαν να τρίζουν όλα, παράθυρα και πατώματα.

Όλοι αυτοί οι θρύλοι και οι ιστορίες όμως σταμάτησαν το 1995. Κι αυτό γιατί εκείνη τη χρονιά η Βίλα Καλλέργη γκρεμίστηκε για να κτιστεί σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας.

Βασιλίσσης Όλγας 263 – Θεσσαλονίκη

Για τους Θεσσαλονικείς, αυτό είναι το «στοιχειωμένο σπίτι», έτσι το αποκαλούν. Βρίσκεται στη περιοχή του Ντεπώ πάνω στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 263, απέναντι από την νομαρχία. Αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους της πόλης.

Η κατασκευή του τοποθετείται ανάμεσα στο 1918 και το 1922. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκίνησαν οι φήμες ότι ο λόγος που η κατασκευή διήρκησε περίπου 6 χρόνια ήταν διάφορα “περίεργα” εμπόδια. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του σπιτιού και η οικογένειά του το ξεφορτώθηκαν γρήγορα. Λέγεται ότι το πούλησαν πολύ γρήγορα μη μπορώντας να αντέξουν άλλο την παραφυσική δραστηριότητα του χώρου.

Βασιλίσσης Όλγας 261-263

Ο θρύλος όμως είναι πιο παλιός και ξεκινά επί Τουρκοκρατίας. Τότε το οικόπεδο άνηκε σε κάποιον πλούσιο μπέη, ο οποίος δολοφόνησε μία από τις γυναίκες του – πνίγοντάς την με σχοινί- όταν αυτή επαναστάτησε εναντίον της συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες του σπιτιού. Ο μπέης για να αποφύγει την όποια καταδίκη, δήλωσε πως η γυναίκα του είχε αυτοκτονήσει.

Πριν την εισβολή των Γερμανών, το αρχοντικό λειτουργούσε ως εβραϊκή χαρτοπαικτική λέσχη ενώ επί Κατοχής πέρασε στα χέρια της Γκεστάπο,  η οποία μετέτρεψε τους υπόγειους χώρους του σε θαλάμους βασανιστηρίων.

Υπάρχει ακόμη μία άλλη ιστορία που αφορά πρόσφυγες, οι ανταρτόπληκτοι – όπως τους αποκαλούσαν – κατά την περίοδο του Εμφυλίου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο άδειο σπίτι. Πολύ γρήγορα όμως, ζήτησαν να μεταφερθούν. Αιτία ήταν παράξενοι θόρυβοι αλλά και ψίθυροι και λάμψεις που παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Βασιλίσσης Όλγας 261-263, το "στοιχειωμένο" σπίτι - Thessaloniki Arts and  Culture

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο που έχει περιβάλλει το σπίτι στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 263, οποιοσδήποτε επίδοξος αγοραστής προσπάθησε να παρέμβει στο συγκεκριμένο οίκημα είχε είτε άδοξο τέλος είτε  απροσδόκητα κλονίσθηκε σοβαρά η υγεία του.

Η πιο γνωστή ιστορία μυστηρίου του συγκεκριμένου αρχοντικού διαδραματίστηκε την δεκαετία του 80’, όταν οι  πολυάριθμοι ιδιοκτήτες του κτιρίου αποφάσισαν να δώσουν το αρχοντικό αντιπαροχή. Λέγεται ότι μία μέρα πριν να ξεκινήσουν οι εργασίες, ο εργολάβος υπέστη ανακοπή καρδίας ενώ ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ταξιδεύοντας προς Αθήνα.

Οποιαδήποτε  μετέπειτα προσπάθεια εκμετάλλευσης του οικήματος απέβη άκαρπη.

Αρχοντικό Κοντού – Άνω Λεχώνια

Το Αρχοντικό Κοντού βρίσκεται στην είσοδο του ήσυχου και σχεδόν πεδινού χωριού του δυτικού Πηλίου, τα Άνω Λεχώνια, σε απόσταση 11 χλμ. νοτιοανατολικά του Βόλου. Χτίστηκε το 1900 για τον Ρώσο πρέσβη Νικόλα Κοντό, ο οποίος έζησε σε αυτό με την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους.

Ο αστικός μύθος που το ακολουθεί το θέλει στοιχειωμένο μετά τον θάνατο των παιδιών της οικογένειας Κοντού, τα οποία, όπως ο θρύλος αναφέρει, δηλητηριάστηκαν από ένα νεκρό σαμιαμίδι που έπεσε στην κανάτα με το γάλα τους.

Η ανατριχιαστική ιστορία πίσω από το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό Κοντού στο  Πήλιο

Το δράμα της οικογένειας, ωστόσο, δεν συνάδει ακριβώς με τον αστικό θρύλο που συνοδεύει το αρχοντικό της στο χωριό. Τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της, λοιπόν, η Ελένη, ο Κώστας και η Κατίνα πέθαναν από φυματίωση, και όχι όπως λέει ο μύθος από δηλητηρίαση. Πιο συγκεκριμένα η Κατίνα πέθανε στις 9 Απριλίου του 1896 στο Βόλο σε ηλικία 16 ετών και η αδερφή της την ίδια χρονιά στη Γενεύη της Ελβετίας, στο σανατόριο των φυματικών σε ηλικία 15 χρόνων.

Η οικογένεια, λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού που προκαλούσε το άκουσμα και μόνο της φυματίωσης εκείνη την εποχή, άφησε να διαρρεύσει προς τα έξω η ιστορία με τη δηλητηρίαση από το σαμιαμίδι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο και για την δηλητηρίαση των παιδιών από την υπηρέτρια της οικογένειας, ώστε να κληρονομήσουν το αρχοντικό άλλοι συγγενείς.

Το στοιχειωμένο σπίτι | Άρθρα | Ελευθεροτυπία

Ο αστικός θρύλος ενισχύεται και από το ταφικό μνημείο στο νεκροταφείο του Βόλου, στο οποίο παρουσιάζεται ένα τραπέζι με μία καράφα και τρεις καρέκλες γύρω από αυτό, σε καθεμιά από τις οποίες αναγράφεται και ένα από τα ονόματα των παιδιών της οικογένειας που χάθηκαν τόσο άδοξα σε μικρή ηλικία.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το αρχοντικό, όπως και πολλές άλλες ελίτ βίλες και αρχοντικά της Ελλάδας, καταλήφθηκε από τους Ναζί, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως αρχηγείο τους, όπου ανέκριναν και βασάνιζαν Έλληνες πολεμιστές. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, οι Έλληνες που στο υπόγειο του αρχοντικού βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.

Από το 1985, μετά από απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, η κατοικία χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα.

Κοκκινόσπιτο Σύρου

Το «Κοκκινόσπιτο» της Σύρου πρόκειται για ένα ερειπωμένο διώροφο αρχοντικό στον οικισμό Πισκοπειό. Πολλοί πιστεύουν πως είναι στοιχειωμένο και αμαρτωλό σπίτι. Λέγεται πως ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση να γράψει το μυθιστόρημα “Η Μεγάλη Χίμαιρα” (1953). Το σπίτι εξωτερικά είναι βαμμένο στην ίδια απόχρωση του αίματος και κάπως έτσι πήρε το συγκεκριμένο όνομα.

Το Κοκκινόσπιτο της Σύρου, η αιματοβαμμένη οικογένεια, η κατάρα και η  Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση / Life / Woman TOC

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Μαρίνα Μπαρέ, μία νεαρή Γαλλίδα παντρεμένη με τον Συριανό καπετάνιο Γιάννη Ρεϊζή, βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του κουνιάδου της, Μηνά, αφού δεν μπορούσε να αντέξει τη μοναξιά της. Τη μοιραία νύχτα, χάνει τη μικρή Αννούλα (κόρη που έχει αποκτήσει με τον Γιάννη) από πνευμονία, ενώ παράλληλα μένει έγκυος από τον Μηνά. Η πεθερά της, που τους έχει πιάσει στο κρεβάτι της αμαρτίας, διώχνει τον Μηνά από το σπίτι μετά την κηδεία της εγγονής της και εκείνος αυτοκτονεί. Ο Γιάννης ενημερώνεται για όσα έχουν συμβεί ενώ βρίσκεται ήδη στο ταξίδι του γυρισμού. Όλα αυτά ωθούν τη Μαρίνα στην αυτοκτονία, στοιχειώνοντας με τη φασματική παρουσία της το σπίτι, το οποίο από τότε παραμένει έρημο αφού δεν βρέθηκαν ποτέ νόμιμοι κληρονόμοι.

Το «Κοκκινόσπιτο» της Σύρου: Το στοιχειωμένο αρχοντικό με την...βαριά  ιστορία | HuffPost Greece

Σανατόριο Πάρνηθας

Στην Πάρνηθα υπάρχει ένα πελώριο κτίριο, το αποκαλούμενο ως «στοιχειωμένο» Σανατόριο ή ξενοδοχείο «Ξενία», το οποίο θεωρείται το πιο στοιχειωμένο κτίριο της χώρας.

Αποτελεί πόλο έλξης κάθε λογής «επισκεπτών», τόσο υπό το φως της ημέρα, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότεροι από αυτούς αρέσκονται σε μεταφυσικές αναζητήσεις, συζητήσεις και αναφορές. Λέγεται ότι τις βραδινές, κυρίως, ώρες έχουν εμφανιστεί διάφορες οντότητες. Αυτή η νεότερη λαογραφική τοπική κουλτούρα, ότι το κτίριο έχει φαντάσματα, το έκανε ακόμη πιο ιδιαίτερο στο μυαλό των ανθρώπων.

1624492559 217 Τα… στοιχειωμένα κτίρια στην Ελλάδα picsvids

Στους τοίχους του κτιρίου κάποιοι έχουν γράψει κάποια ιδιαίτερα ιδεογράμματα. Άλλοι λένε πως είναι αραβικά σύμβολα, ορισμένοι πως είναι ινδικά, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι σατανικά, καθώς στο Σανατόριο έχει αναφερθεί ότι γίνονται σατανικές τελετές. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποια είναι η αλήθεια και το τι σημαίνουν τα σύμβολα αυτά.

Η ιστορία του έχει ως εξής: Το 1914, η Μονή Πετράκη δώρισε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μία συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να δημιουργηθεί φθισιατρείο-σανατόριο που θα αναλάμβανε την επιμέλεια ασθενών που έπασχαν από τη νόσο της φυματίωσης που μάστιζε εκείνη την περίοδο την Αθήνα και ήταν η αιτία πολλών θανάτων στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι το κλίμα της Πάρνηθας ήταν πολύ καλό για τους φυματικούς, λόγω του καθαρού αέρα.

Από το 1929 έως το 1938 υπολογίζεται πως στην Ελλάδα πέθαναν σχεδόν 100.000 άνθρωποι από φυματίωση.

1624492560 716 Τα… στοιχειωμένα κτίρια στην Ελλάδα picsvids

Πλήθος κόσμου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ήταν οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Κοτζιούλας.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1943, άρχισε η παρακμή όταν ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή της πενικιλίνης, η οποία σταδιακά καταργούσε τα σανατόρια σε όλο τον κόσμο και περιόριζε την επικινδυνότητα της νόσου κατά πολύ.

Το 1965, το κτίριο αλλάζει την ιδιοκτησία του και η διαχείρισή του δίνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος το μετατρέπει σε ξενοδοχείο με το όνομα «Ξενία», και ταυτοχρόνως χρησιμοποιείται και ως Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Έτσι, η λειτουργία του συνεχίστηκε μέχρι το 1985, όταν ανακοινώθηκε και η παύση της λειτουργίας. Από τότε, οι εγκαταστάσεις του παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη.

Μετά από τον σεισμό που έγινε το 1999 και είχε ως επίκεντρο την Πάρνηθα, το κτίριο κρίθηκε ως ακατάλληλο για επίσκεψη.

«Το Πάρκο των Ψυχών»

Ακριβώς απέναντι από το Σανατόριο της Πάρνηθας βρίσκεται ένα Μουσείο το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα συνηθισμένα. Το γνωστό «Πάρκο των Ψυχών».

Το συγκεκριμένο Μουσείο δημιούργησε τον Οκτώβριο του 2012 αφιλοκερδώς ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης, ο οποίος εμπνεύστηκε από την ιστορία του εγκαταλελειμμένου κτιρίου.

Σκοπός του διαφορετικού αυτού Πάρκου είναι να θυμίζει τον πόνο, την οδύνη, την αγάπη και τον έρωτα που υπήρχε τότε, υπάρχει τώρα και θα υπάρχει στο μέλλον.

35 k2 a

Πρόκειται για ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων από τη γύρω περιοχή του Σανατορίου. Ο γλύπτης δεν χάραξε απλά κορμούς. Έδωσε «ζωή» σε νεκρούς κορμούς δέντρων εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους.

Εκθέματα όπως «Η έγκυος», «Ο σταυρός του μαρτυρίου», «Η νοσταλγία της μάνας για το παιδί που άφησε πίσω», «Το ζευγάρι», «Το αυτί», «Το φτερό», «Ο συλλογισμός» κ.ά., συνθέτουν αυτό το χωρίς καμία αμφιβολία εναλλακτικό Μουσείο.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ