Σίγουρα η υιοθέτηση μιας πλήρους ρουτίνας περιποίησης είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίσετε υγιές και λαμπερό δέρμα, όμως δεν είναι αρκετή. Κι αυτό γιατί όσα ακριβά προϊόντα κι αν χρησιμοποιήσετε, δεν πρόκειται να δείτε ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν ταιριάζουν στον τύπο της επιδερμίδας σας.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι ο καθαρισμός του προσώπου σας ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Τι καθαρισμός ταιριάζει στη δική σας επιδερμίδα;

*Κανονικό/μεικτό δέρμα

Επιλέξτε καθαριστικά που ξεπλένονται με νερό και επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση. Aν η ζώνη «Τ» γυαλίζει, εφαρμόστε ένα τζελ που αφαιρεί σκόνη και λιπαρότητα αλλά όχι φυσικά λιπίδια.

Extra tip: Για να αναζωογονήσετε την επιδερμίδα σας, απλώστε στο πρόσωπό σας μια ζεστή πετσέτα μετά τον καθαρισμό και πάρτε για 30 δευτερόλεπτα βαθιές αναπνοές.

*Ξηρό δέρμα

Επιλέξτε ενυδατικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που θα διατηρήσουν την υγρασία της επιδερμίδας και θα αναδείξουν τη λάμψη της. Αν παλαιότερα είχατε κανονική ή ακόμη και μεικτή επιδερμίδα αλλά τελευταία αισθάνεστε να σας «τραβάει», προτιμήστε ένα καθαριστικό για ξηρό τύπο που ξεπλένεται με νερό, με μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ενυδατικά στοιχεία και ιαματικό νερό που εξυγιαίνει και αφήνει απαλή την επιδερμίδα.

Extra tip: Αντί για απολεπιστικά, 1-2 φορές την εβδομάδα εφαρμόστε μια πλούσια, ενυδατική μάσκα.

*Ευαίσθητο δέρμα

Μείνετε μακριά από τα δραστικά συστατικά, όπως το σαπούνι και το οινόπνευμα. Προτιμήστε ήπια συστατικά με αντιφλογιστική και μαλακτική δράση, όπως η πανθενόλη και η αλόη.

Extra tip: Μην τρίβετε επίμονα το πρόσωπό σας και αποφύγετε τα εργαλεία καθαρισμού.

*Λιπαρό / μεικτό δέρμα

Αναζητήστε ένα καθαριστικό με συστατικά που εξισορροπούν τη λιπαρότητα, χωρίς όμως να την αφυδατώνουν. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός με ρόδι και αμυγδαλέλαιο (μην το φοβάστε, δεν αυξάνει τη λιπαρότητα) είναι εξαιρετικός. Αν πάλι οι πόροι σας φράζουν από την υπερβολική λιπαρότητα και εμφανίζονται σπυράκια, χρειάζεστε ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ, που εξυγιαίνει και καθαρίζει σε βάθος.

Extra tip: Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα, που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα προετοιμάσει την επιδερμίδα σας για την κρέμα σας.

Να θυμάστε ότι…

Ο τύπος της επιδερμίδας σας (ξηρός, λιπαρός, κανονικός, μεικτός) είναι γενετικά προκαθορισμένος. Και ενώ καθώς μεγαλώνετε το δέρμα σας τείνει να γίνεται πιο ξηρό, αφού οι σμηγματογόνοι αδένες σας παράγουν λιγότερη λιπαρότητα, υπάρχει διαφορά μεταξύ του τύπου της επιδερμίδας μας και της κατάστασής της. Έτσι, η γήρανση είναι στην πραγματικότητα ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει (με πολύ αργό ρυθμό) τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση της επιδερμίδας σας, όπως το κλίμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ορμονικές αλλαγές, οι τοπικές θεραπείες, η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας.

Επομένως, κατά καιρούς πρέπει να τσεκάρετε τη συµπεριφορά της επιδερμίδας σας και να προσαρμόζετε ανάλογα την περιποίησή σας.



agrinio24.gr