Τι να δώσετε στο κουταβάκι σας να φάει;

Το κουτάβι σας μπορεί τώρα να φαίνεται μικρό, αλλά θα μεγαλώσει απότομα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα! Μέσα σε 12 μήνες (έως 24 μήνες για τις μεγαλύτερες φυλές) θα είναι ένας πλήρως αναπτυγμένος ενήλικας.

Παράλληλα, το σώμα και ο εγκέφαλός του πρέπει να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα και μια άφθονη, καλής ποιότητας τροφή για κουτάβια θα το βοηθήσει στο μέγιστο να επιτευχθεί αυτό. Η τροφή αυτή είναι κάτι που θα χρειαστεί σίγουρα, αφού ένα υγιές, γεμάτο ενέργεια κουτάβι μπορεί να καίει μέχρι και διπλάσιες θερμίδες από έναν ενήλικο σκύλο!

Η εύρεση της σωστής τροφής για ένα κουτάβι αποτελεί πρόκληση για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου. Το πρώτο έτος ενός σκύλου είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξή του.

Τα κουτάβια μεγαλώνουν πάρα πολύ κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες. Οι ανάγκες τους για τροφή είναι αντίστοιχα υψηλές – τέλος, το κουτάβι πρέπει να χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια σε μορφή ακατέργαστων λιπαρών και πρωτεϊνών, καθώς και πολλά μέταλλα και βιταμίνες για την ανάπτυξη των οστών, των αρθρώσεων και του μυοσκελετικού συστήματος!

Από το μητρικό γάλα στην πρώτη έτοιμη τροφή

Τις πρώτες έξι έως δέκα εβδομάδες, τα κουτάβια παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το μητρικό γάλα. Μετά τον απογαλακτισμό εξοικειώνονται σιγά σιγά να τρώνε ανεξάρτητα.

Ισορροπημένη διατροφή για κουτάβια

Τα κουτάβια χρειάζονται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από τους ενήλικους σκύλους. Για το λόγο αυτό, οι τροφές για κουτάβια πρέπει να περιέχουν έναν επακριβώς προσαρμοσμένο συνδυασμό πάνω από 50 βασικών θρεπτικών ουσιών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Λόγω των υψηλότερων αναγκών του νεαρού σκύλου για ενέργεια και θερμίδες, η ποσότητα τροφής πρέπει επίσης να προσαρμόζεται αναλόγως. Η υπερβολικά ελάχιστη τροφή οδηγεί σε συμπτώματα ανεπάρκειας, η υπερβολική πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

Τις περισσότερες φορές μπορείτε να προσανατολιστείτε από τις παρακάτω οδηγίες: Λόγω των αυξημένων αναγκών σε ενέργεια, τα κουτάβια πρέπει έως τον τέταρτο μήνα ζωής τους να τρώνε μέχρι έξι φορές την ημέρα.

Από έξι μηνών αρκούν τρία γεύματα την ημέρα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε επίσης τον/την κτηνίατρό σας, καθώς ο ίδιος/η ίδια μόνο είναι σε θέση να αξιολογεί σωστά τη διατροφική κατάσταση του σκύλου σας!

Αλλαγή τροφής

Μόλις το κουτάβι ενηλικιωθεί, μπορείτε να αλλάξετε την τροφή του τετράποδου φίλου σας σε τροφή για ενήλικους σκύλους. Σε αυτό το στάδιο, τα γεύματα μειώνονται επίσης σε ένα ή δύο την ημέρα. Η αλλαγή της τροφής θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Τέλος, η νέα τροφή δεν είναι μόνο κάτι καινούργιο γευστικώς για το σκύλο σας, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε δυσπεψία. Αναμίξτε σταδιακά τη νέα τροφή Adult κάτω από τη συνήθη τροφή του κουταβιού μέχρι να την αντικαταστήσετε εντελώς. Μπορείτε να κάνετε αυτή την αλλαγή ευκολότερη, εάν σερβίρετε την τροφή σε θερμοκρασία δωματίου έως χλιαρή (20°C-30°C). Αποφύγετε να δίνετε την τροφή απευθείας από το ψυγείο.


agrinio24.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ