Τουρκία: Τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο είναι ζωτικά, δεν μπορεί να γίνει επέκταση χωρικών υδάτων

Το βράδυ της Τετάρτης, η ελληνική Βουλή επικύρωσε με 284 «ναι» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας, στο άκουσμα αυτής της είδησης ήρθε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, τόνισε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καταλήγουν στα νότια της Πελοποννήσου και: «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το Αιγαίο Πέλαγος».

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε πως η Άγκυρα «έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος», όπου επικρατούν «ειδικές γεωγραφικές συνθήκες».

«Είναι γνωστό» πρόσθεσε «τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζεται η ελευθερία ναυσιπλοΐας και πρόσβασης στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών».

Μάλιστα, διεμήνυσε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία δεν αλλάζει αυτήν τη στάση.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική τη σημερινή ημέρα, διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. 

vradini.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ