Το Χονγκ Κονγκ απειλεί με εισβολές σε σπίτια για υποχρεωτικά τεστ

Το Χονγκ Κονγκ αν και είναι μια χώρα που έχει καταφέρει να ελέγξει σε σημαντικό βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού, προχωρά και άλλα αυστηρότερα μέτρα για τους κατοίκους της χώρας.

Η κυβέρνηση λοιπόν ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που κάποιος από τους κατοίκους αρνηθεί να κάνει τεστ κορωνοϊού, θα εισβάλει στα σπίτια για να τους αναγκάζει να υποβληθούν σε έλεγχο.

«Η κυβέρνηση δύναται να λάβει νομικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης προσώπων ή της κλήσης εισαγγελέα για έκδοση εντάλματος για βίαιη είσοδο σε κατοικίες» προειδοποίησαν οι Αρχές την Τρίτη.

Από τις 23 Ιανουαρίου η κυβέρνηση της πόλης επιβάλλει τοπικά lockdown και αρνείται την έξοδο στους πολίτες μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όμως στη διάρκεια οκτώ τέτοιων επιχειρήσεων καταγράφηκαν μόλις 14 κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των 10.000 κατοίκων που εξετάστηκαν.

Τέσσερις συνοικίες αποκλείστηκαν απροειδοποίητα για έλεγχο το βράδυ της Δευτέρας, όμως το 17% των 680 νοικοκυριών που κάλυψε η επιχείρηση δεν απάντησε το κουδούνι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Κανένα νέο κρούσμα δεν καταγράφηκε μεταξύ των 1.700 πολιτών που εξετάστηκαν.

Το Χονγκ Κονγκ των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αναφέρει μόλις 10.500 κρούσματα Covid-19 και 182 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, αναλογικά πολύ λιγότερους σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις.

Η κυβέρνηση δέχεται τώρα επικρίσεις για υπερβολική αυστηρότητα, ωστόσο η κυβερνήτης της πόλης Κάρι Λαμ υπερασπίστηκε τις «τακτικές τύπου ενέδρας» που εφαρμόζονται από τα τέλη Ιανουαρίου.

«Δεν μπορείς πραγματικά να μετρήσεις την αποτελεσματικότητα αυτών των επιχειρήσεων από τον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονται. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για σπατάλη πόρων» δήλωσε η Λαμ ενόψει συνεδρίασης του συμβουλευτικού Εκτελεστικού Συμβουλίου της πόλης.

Δεν παρέλειψε να μεταφέρει την «ανησυχία» της Κίνας, η οποία κατηγορείται ότι προσπαθεί να αλλάξει το καθεστώς της πόλης και να περιστείλει να πολιτικά δικαιώματα.

«Ο πρόεδρος Σι Ζινπίινγκ έχει εκφράσει ανησυχία και αυτό είναι απολύτως λογικό» είπε.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ανήσυχος. Προσπαθεί να μας στηρίξει».


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ