Αυτό το “παρελθόν” είναι στοχοποιημένο και μόνο στο άκουσμα. Αλλά αν αναλογιστούμε, πως είμαστε αυτοί που βρισκόμαστε στο “σήμερα”, εξαιτίας του, τότε η αξία του παρελθόντος, αλλάζει στην σκέψη μας.

Γινόμαστε επιφυλακτικοί εξαιτίας των άστοχων επιλογών μας. Όλοι είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πολλές από αυτές τις “άστοχες” επιλογές. Είναι όμως λόγος για να μας επηρεάζει το παρελθόν και να μας κρατάει αιχμαλώτους;

Σκεφτείτε το και διαφορετικά: ο άνθρωπος που είμασταν στο παρελθόν, καταφέρνει να κρατάει τα ηνία και παίρνει αποφάσεις για το σήμερα. Είναι άδικο, γιατί οφείλουμε να αναλογιστούμε, πως είμαστε πια εξελιγμένοι σε σχέση με το παρελθόν και έχουμε αλλάξει σε πολλά σημεία. Οι αποφάσεις και  οι επιλογές μας, στο σύνολό τους, διαμορφώνουν την πορεία μας και φυσικά εμείς έχουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ.

Ας δούμε λοιπόν μαζί τρόπους να ξεφύγουμε από την ομηρία του παρελθόντος.

#1. Κάνε δυο βήματα πίσω και παρατήρησε την ζωή σου. Αφουγκράσου την φωνή μέσα σου και δες τί είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις. Κάνε ερωτήσεις κοιτώντας το παρελθόν  ( μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλαγής  επιτρέπεται να κοιτάμε πίσω) Τι θέλεις να αφήσεις πίσω; Τι θέλεις να φέρεις στη ζωή σου που δεν το έχεις; Ποιο είναι το εμπόδιο; Καταγραφή και παρατήρηση για να φτάσεις στο αποτέλεσμα που επιθυμείς.

#2. Αγάπησε τον εαυτό σου. Χιλιοειπωμένο και καθόλου πρωτότυπο, αλλά αν το εφαρμόσεις, τότε η αλλαγή στην ζωή σου θα είναι με θεαματικά αποτελέσματα. Να αναπτύσσεις τον εσωτερικό διάλογο βασισμένο στην κατανόηση και την ειλικρίνεια. Άφησε την επικριτική διάθεση στην άκρη, συγχωρώντας τον εαυτό σου για τις αστοχίες του παρελθόντος. Δεσμεύσου πως έχεις μάθει και αυτή η γνώση σε πηγαίνει ένα βήμα μπροστά.

#3. Βάλε στόχο. Κάνε εικόνα στο μυαλό σου, να περπατάς σε ένα δρόμο και στην διασταύρωση επιλέγεις να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι. Αυτό το μονοπάτι σε ταλαιπωρεί στον υπερθετικό βαθμό. Με κόπο ξαναβρίσκεις τον δρόμο. Προχωρώντας ξαναζείς το ίδιο σκηνικό, και φτάνεις πάλι σε διασταύρωση, ξανακάνεις την ίδια επιλογή με το μονοπάτι, ξανά ταλαιπωρία. Όταν με τα πολλά φτάνεις να βρεις πάλι τον δρόμο, δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος. Στην ιδέα ενδεχόμενου διλλήματος επιλογής, φτάνοντας σε διασταύρωση, η αντίδραση συνοδεύεται από  άγχος και  φόβο επανάληψης. Αναμενόμενο αλλά είναι σημαντικό εκεί να κοντοσταθούμε και να σκεφτούμε. Που θέλουμε να πάμε τελικά; Όταν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, τότε οργανώνουμε την πορεία μας και έτσι είναι σχεδόν αδύνατον να χάσουμε τον δρόμο. Καταγραφή ερωτήσεων και απαντήσεων που θα σε κρατάνε σταθερό στην πορεία σου.

#4.  Άφησε τον εγωισμό σου στην άκρη. Ο εγωισμός είναι στενά συνδεδεμένος με τις άστοχες συνήθειες και αυτές με την σειρά τους μας κρατάνε  όμηρους στο παρελθόν. Η δύναμη της συνήθειας έχει την τάση να τιθασεύει το μυαλό μας. Αν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Το μυαλό μας πηγαίνει στο γνώριμο. Και το μυαλό μας  αγαπάει το γνώριμο  και με την συνήθεια το συντηρεί.

Μην ζεις την ίδια μέρα 365 φορές τον χρόνο.

Πηγή: everganelaki.gr

 



agrinio24.gr