Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης στην Περ. Στερεάς Ελλάδας

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και του περιφερειάρχη, Φάνη Σπανού.

«Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού χάρτη της Ελλάδας, με στόχο την ανάταξη της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Λιβανός, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η προώθηση και ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης συνιστά μείζονα προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ, με στόχο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων.

Παράλληλα, ο κ. Λιβανός επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου και συνέδεσε τη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία με την προώθηση του brand της «Ελληνικής Διατροφής».

Για «μία στρατηγική επένδυση για την κτηνοτροφία της Στερεάς Ελλάδας» έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «ώστε αυτό που μοιάζει αυτονόητο, αλλά σήμερα δεν συμβαίνει, είναι να ξέρουμε στη Στερεά Ελλάδα πού μπορούμε να θρέψουμε το κτηνοτροφικό μας κεφάλαιο, πού μπορούμε και με ποιους τρόπους να διαχειριστούμε τη γη μας για να παράγουμε κρέας και ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία μας».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σπανός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέπτυξε στον υπουργό θέματα, τα οποία αφορούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα. «Μεταξύ αυτών, μιλήσαμε για τα αρδευτικά έργα, για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη δακοκτονία, τη στελέχωση των υπηρεσιών, την εξωστρέφεια των προϊόντων μας, που είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε.

Το έργο

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.374.646,40 ευρώ με τους πόρους της χρηματοδότησης να προέρχονται από την είσπραξη των τελών βόσκησης της εκάστοτε περιφέρειας, καθώς και από τους πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η εν λόγω σύμβαση αφορά μία έκταση 5.276.992 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, με τη διάρκειά της να αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αντικείμενο είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχου/ων των υποέργων, όπως περιγράφονται στη σύμβαση, από τον Κύριο του Έργου (ΥΠΑΑΤ), στον Φορέα Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του Έργου (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στόχος αυτής της σύμβασης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σύγχρονες τεχνολογίες.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να γίνει γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους με αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοΐκανότητάς τους και της λιβαδικής κατάστασής τους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες εν συνεχεία θα κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Έτσι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γίνεται η τέταρτη περιφέρεια η οποία υπέγραψε Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 5 Φεβρουαρίου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ έξι μέρες μετά, στις 11 Φεβρουαρίου με την Περιφέρεια Κρήτης. Τέλος, αύριο θα υπογραφεί η ανάλογη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ