Όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο στον δημόσιο τομέα για την τηλεργασία

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα. Αντικείμενο του προτεινόμενου νόμου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτή του κορονοϊού, προκειμένου να προσαρμοσθεί το ελληνικό δημόσιο στα τρέχοντα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της πανδημίας κατέστη αναγκαία η λήψη κατεπειγόντων μέτρων, τα οποία αποσκοπούν αφενός στην προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αφετέρου στη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, με γνώμονα και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς τηλεργασίας στο δημόσιο θα εφαρμόζεται προαιρετικά και δεν θα έχει καμία μισθολογική επίπτωση στους δημόσιους υπαλλήλους. Όπως αποσαφηνίζει το υπουργείο η έννοια προεραιτικά έχει να κάνει με το ότι σε καθεστώς τηλεργασίας μπορεί να τεθεί ένας δημόσιος υπάλληλος μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του.

Μέσω του νομοσχεδίου επιδιώκονται, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι

 • Ενίσχυση παραγωγικότητας.
 • Ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας.
 • Διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας
  (π.χ. ΑμεΑ).
 • Ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κ.λπ.
 • Προσέλκυση στελεχών.

Επίσης:

 • Εξοικονόμηση πόρων (μείωση λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων).
 • Αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, προστασία περιβάλλοντος κ.λπ.).
 • Αποτελεσματική διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης (π.χ. COVID-19).
 • Αξιολόγηση της απόδοσης προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της εργασίας.
 • Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα.

Έτσι όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών ο βαθμός ωριμότητας υφίσταται καθώς έχουν μελετηθεί -και με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων (Expertise France)- σε βάθος οι αντίστοιχες πρακτικές σε άλλες χώρες του εξωτερικού και έτσι έχει καταλήξει στους βασικούς άξονες που πρέπει να διέπουν το πλαίσιο της τηλεργασίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση έχοντας ήδη καταρτίσει προσχέδιο νομοσχεδίου προκειμένου, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

vradini.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ